Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son halkasında Konya Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ekrem Karakaya’nın katledilmesini protesto etmek, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları talep etmek, şiddetle mücadele için etkin bir ceza yasasının çıkarılması, sağlık alanında şiddeti doğuran sağlık politikalarından vazgeçilmesi, sağlık ve yaşam hakkını öne çıkaran koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen bir sağlık sistemi talebiyle 7-8 Temmuz 2022 tarihlerinde iş bıraktık.

Bütün illerde sağlık emekçilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen iş bırakma eylemine hastalar ve halk da destek verdi

İllerde iş yerleri, il ve ilçe sağlık müdürlükleri önünde gerçekleştirilen açıklamalar ve yürüyüşler gerçekleştirildi. Bazı yerlerde polis müdahalesine rağmen açıklamalar yapıldı.

Ankara’da ise sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı önüne yürüyüş yaparak, Bakanlık önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eş Genel Başkanımız Hüsnü Yıldırım ile Kayseri ve Adana Şube yöneticilerimiz katledilen Doktor Ekrem Karakaya’nın Kayseri’nin Develi ilçesinde gerçekleştirilen cenaze törenine katıldı. Eş Genel Başkanımız ve yöneticilerimiz Karakaya’nın ailesiyle de bir araya gelerek başsağlığı dileklerimizi iletti.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, KESK MYK Üyeleri ve sendikamız MYK üyelerin de katıldığı Hacettepe Üniversitesi Hastanesi önünde yapılan eylemde MYK’mız adına Genel Sekreterimiz Pınar İçel bir konuşma gerçekleştirdi.

Genel Sekreterimiz Pınar İçel’in konuşması aşağıdadır:

Başka Bir Sağlık Sistemi Ve İnsanca Yaşanacak Sağlıklı Ve Güvenli Çalışma Ortamları Mümkün!

Birlikte İnşa Edeceğiz!

İşkolumuzdaki emekçilerin sorunları çığ gibi büyüyor. Düşük ücretler ve eksik personel ile angarya çalışma, liyakatsiz yöneticilerin iş bilmez yaklaşımları ve mobbingi, karşılanmayan ekonomik ve özlük taleplerimiz gibi her gün artan sorunlarımızın yanında şiddete maruz kalıyoruz, katlediliyoruz.

İki gün önce Hacettepe Üniversitesi’nde görev yapan üyemiz Psikiyatrist Dr. Koray Başar yaptığı bilimsel çalışmalar nedeniyle gerici grupların hedef göstermesiyle bir grup tarafından darp edildi. Dün de Konya Şehir Hastanesinde görev yapan Dr. Ekrem Karakaya görevi başında kurşunlanarak katledildi.

Ekrem Karakaya’nın ailesine sevenlerine ve tüm sağlık emekçilerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Tarihte olmadığı kadar son iki yıldır sağlık emekçilerine yönelik şiddet önlensin. Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşsun. Ekonomik özlük taleplerimiz karşılansın diye mücadele ediyoruz. Defalarca kez iş bıraktık, alanlara çıktık. Beyaz mitingler, buluşmalar gerçekleştirdik. Her seferinde sadece göstermelik düzenlemeler yaptılar.

Şiddeti sadece yasal düzenlemeler ile tek başına çözemezsiniz diyoruz. O yüzden iktidara sesleniyoruz:

Sağlık emekçilerini ve mesleklerini değersizleştiren dilinizden, sağlığı alınıp satılır meta haline getiren politikalarınızdan, sürekli talebi kışkırtan yaklaşımlarınızdan, bilimsel olmayan hizmet sunumu politikanızdan vazgeçmediğiniz sürece bu şiddetin durmayacağını bilmekteyiz. Şiddeti doğuran sizin uyguladığınız politikalardır.

Toplumu kutuplaştıran, birbirinden nefret eder hale getiren yaklaşımlarınız olduğu sürece toplumda şiddet adeta bir kültür haline geliyor.

Bu politikalarınızdan vazgeçin. Bu ülkenin geleceği ile daha fazla oynamayın.

Bizler; sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları, şiddetle mücadele için etkin bir ceza yasasının çıkarılması, sağlık alanında şiddeti doğuran sağlık politikalarından vazgeçilmesi, sağlık ve yaşam hakkını öne çıkaran koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen bir sağlık sistemi talebini dile getirmeye devam edeceğiz. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bununla da yetinmeyeceğiz emeğin özgürleştiği demokratik bir ülke kuruluncaya kadar mücadele edeceğiz.

Bu nedenle tüm şube/temsilcilik yöneticilerimize ve üyelerimize bugün bizlerle birlikte iş bırakma eylemini örgütleyen tüm örgütlerin yöneticilerine sesleniyoruz. Göstermelik çözümler sorunlarımıza derman olmaz. Sorunlarımız çözülünceye kadar süresiz GREV, sağlık bakanlığı önüne çadır kurma gibi eylemleri hayata geçirmek için bugünden hazırlıklara başlayalım.

 

İllerde yapılan eylemlerde okunan sağlık emek ve meslek örgütleri ortak açıklaması için tıklayınız

İllerde yapılan eylemlerde okunan SES açıklaması için tıklayınız 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]