Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından bugünden sonra açık test politikalarına geçtiklerini söyleyerek semptom göstermeyen pozitif vakaları da içeren vaka sayısını açıkladı. Günlük vaka sayının 28 bin 351 iken hasta sayısı 6 bin 814 olarak açıkladı. Dün açıklanan verilerle vaka sayısında dünyada 3. Avrupa da 1. Sırada olduğumuz görüldü.

Bununla beraber worldmeter istatistiklerinde ‘vaka sayısı’ değil ‘hasta sayısı’na yer verdi. Bu durumu kuşku ile karşılıyoruz. DSÖ’ye yapılan bildirimlerde sadece hasta sayısı mı yer alıyor sorusu açıklanmayı bekliyor. Ayrıca emek ve meslek örgütleri olarak sahadan aldığımız verilerle açıklanan rakamların bile hala eksik olduğunu düşünmekteyiz.

İlk vakaların görülme tarihinin Şubat ayında olmasından tutalım da hastalanan sağlık emekçisi sayısına, her gün açıkladıkları turkuaz tablodaki türlü çeşitli kandırmacalara, belediye başkanlarının açıkladıkları sadece bir ildeki ölüm sayısının bile tüm ülkede gösterilenden fazla olmasına karşı bakanlığın cevabı vaka/hasta ayrımı gibi çelişkiler ve ulusal çıkarlar olmaktadır. Oysa ki ülkede yaşayan insanların sağlığını korumaktan daha önemli bir ulusal çıkar olamaz.

Bir taraftan aşı beklentisiyle umut yaratılmaya devam ederken diğer taraftan alınmayan önlemlerden kaynaklı yeni tanı alan hasta sayıları da hayatını kaybeden yurttaşların sayısı da giderek artmaktadır. Hastanelerde yataklar, yoğun bakımlar dolmuş durumdadır, vatandaşlar test kuyruğunda çile doldurmaktadır. Sağlık emekçileri ise tümüyle tükenme aşamasına gelmiştir.

Dün açıklanan 28.351 vaka sayısı bir itiraftır! Verilerle oynamak, yanlış bilgilendirme yapmak zaten kamu tarafından alınmayan önlemler eklendiğinde ölümlere davetiye çıkarmaktır. Bu güne kadar binlerce insan hayatını kaybetmiş, yüz binlercesi hastalanmıştır.  Bunun sorumluluğu halkı yanıltan ve halk yerine sermaye için tedbirler alan Sağlık Bakanlığı ve siyasi iktidardadır.

Özel hastane patronu bakan salgında halk kırılırken özel hastanelerin salgın fırsatçılığına, paralı test vurgununa göz yummakta, kamu hastanelerinde yataklar dolmuş durumdayken özellerdeki yoğun bakım yataklarının dolu gösterilmesine ses çıkarmamaktadır.

Sağlık Bakanlığı sürecin başından beridir halkı ve sağlık emekçilerini kendi paylaştıkları verilere inandırarak iktidar için sağlık alanı üzerinden  bir başarı hikayesi çıkarmaya çalışmaktadır. Oysa biz sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri olarak başından beri bir başarı hikayesi olmadığını, topluma karşı şeffaf olunması gerektiğini defalarca dile getirildik. Bizler işin içinde olduğumuz için biliyoruz. Bizleri zaten kandırmazsınız halkı kandırmayın diye defalarca uyarıda bulunduk.

Toplumsal mücadelenin baskısı ile dün açıklanan veriler ile sağlık emekçilerinin gözünde zaten inandırıcılığını yitirmiş olan bakanlık artık toplum nezdinde de inandırıcılığını yitirmiş durumdadır. Salgın hastalık tehdidiyle bir başına bırakılmış olan halk ile ne hayatları ne de hakları korunmayan sağlık emekçilerinin daha fazla kandırılmaya tahammülü kalmamıştır.

Sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte defalarca kez açıkladık. Salgın böyle yönetilmez dedik. En son 17 Kasım 2020 tarihinde ortak açıklama ile ‘pandemi nasıl biter’ diye tekrar hatırlatmada bulunduk. https://ses.org.tr/2020/11/pandemiler-ile-nasil-mucadele-edilir/

Pandeminin başından beri Bilim Kurulu adı altında kurulan etik ve mesleki değerleri hiçe sayarak  iktidarın baskısı altında bağımsız hareket edemeyen bilim kurulu istifa etmelidir.

Süreci yönetemeyen, icraatları ile toplum ve sağlık emekçileri nezdinde hiçbir itibarı kalmayan Sağlık Bakanı istifa etmelidir.

Bunların yerine;

Daha fazla ölümler yaşanmadan bir an önce yeni bir pandemi kurulu kurulmalıdır. Emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri bu kurula dahil edilmelidir. Her türlü çalışma şeffaf yapılmalıdır. Halkın siyasi partiler aracılığıyla kuruldaki temsiliyeti sağlanmalıdır. Yerellerde de yerel yönetimleri içine dahil edecek tarzda en geniş kesimleri içerecek il/ilçe pandemi kurulları kurulmalıdır. Sağlık ve sosyal hizmet alanındaki emek ve meslek örgütlerinin pandemi nasıl bitirilir https://ses.org.tr/2020/11/pandemiler-ile-nasil-mucadele-edilir/ konusundaki görüş ve talepleri dikkate alınmalıdır. Sağlık emekçilerinin talepleri karşılanmalıdır. 26.11.2020

Merkez Yönetim Kurulu

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]