Dün akşam saatlerinde Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde hayatını kaybeden hastanın yakınları ateşli silahlarla hastaneyi basarak ciddi sağlık sorunu olan vatandaşlarımıza ve sağlık hizmeti sunan emekçilere uyguladıkları şiddeti sosyal medyada yayınlanan görüntülerde izledik.
Pandemi ile mücadele de kol kola giren sağlık emekçilerinin şiddet karşısındaki korkuları ve kapının arkasında kurdukları barikatla hastaları ve kendilerini korumaya çalıştıkları görüntüler izleyenleri dehşete düşürürken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “olayda hiçbir sağlık çalışanı zarar görmemiştir” diyerek şiddeti yumuşatmaya çalışan açıklaması sağlık emekçilerini üzmüş, öfkelendirmiştir.
Bu yaşanan travmanın, bırakın bu travmayı yaşayanları, bu travmayı izleyenlerin bile üzerindeki etkisinin şiddet olduğunu ve şiddetin sadece kesici ve delici aletle olmadığını sağlık bakanının biliyor olması ve yaşanan olayın faillerinin biran önce bulunup cezalandırılması için gerekli çabayı göstermesi gerekmektedir.
İçinde bulunduğumuz pandemi koşullarında fedakarca görevlerini yapmaya çalışan sağlık emekçilerine karşı yapılan şiddetin son bulması için uygulanan neoliberal sağlık politikalarının sonlandırılması, sağlık emekçilerine yönelik itibarsızlaştırma ifadelerinden vazgeçilmesinin yanı sıra sağlıkta şiddet yasasının hayata geçirilmesi için gereği yapılmalıdır.
Ve şiddeti yumuşatan açıklamayı yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, böylesi ortamlara maruz kalan sağlık emekçilerinden özür dilemeli ve sağlık emekçilerinin kedilerini güvende hissettiği sağlık ortamı tesis edilmelidir.
Şiddete maruz kalan Keçiören Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Acil Servis çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, sağlıkta şiddet sona ersin diye mücadeleden bir adım bile geri atmayacağız. 22.09.2020

Merkez Yönetim Kurulu

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]