Malatya Şubemiz, Covid-19 salgını nedeniyle il genelinde sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinikleri önünde açıklama yaptı.

Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Malatya Şube Eş Başkanımız Sakine Doğan şöyle konuştu: “Covid 19 salgını sürecinde yaşamını yitiren tüm sağlık emekçilerini saygıyla anıyor, hastanede ve evde tedavi görev arkadaşlarımızın bir an önce sağlığına kavuşmalarını ve aramıza dönmelerini temenni ediyoruz. Sağlık emekçileri olarak çok zor bir süreçten geçmekteyiz. Bu zorluklarla beraber çalışma koşullarımız özlük ve idari haklarımızdan yararlanamamamız ve kendimizin de hastalığa yakalanmamız bizi tükenmişlik noktasına getirmiştir. Her gün sağlık emekçilerinin ölüm haberini almakta ve sıra bize ne zaman gelecek diye beklemekteyiz. Bu güne kadar 93 sağlık emekçisi hayatını kaybetmiş, 30 bin kadar arkadaşımızın da testi pozitif çıkmıştır. İlimiz genelinde, yaşamını yitiren arkadaşımız olmamakla birlikte testi pozitif çıkan sağlıkçı sayısı azımsanmayacak kadardır. Bu dönemde kronik hastalara idari izinler verilmiş olup Cumhurbaşkanlığı genelgesi gerekçe gösterilerek sağlık çalışanları bu kapsamın dışında bırakılmıştır. Yine diğer kurumlarda pozitif temaslı olan kişiler 14 gün karantinaya alınmaktayken sağlık çalışanları pozitif temaslı olsalar bile çalışmaya devam etmektedirler. İlimiz de 16 Martta tüm kronik hastalara 12 gün hastalık ayrımı yapılmaksızın izin verildi. Nisan ve Mayıs aylarında bu kapsam daha da daraltıldı. Haziran ayında ise Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda Sağlık Bakanlığı ve MİT çalışanları dışında belirlenen 18 hastalık kapsamında olan kişilere izin verildi. Haziran ayında kronik hastalığı olan 28 çalışan dışında tüm kronik hastaların izinleri iptal edildi. 28 kişi Haziran Temmuz Ağustos dönemimde izinli sayıldı. 1 Eylül de idari izinler uzatıldı ancak 4 Eylülde iptal edildiği mesaj yoluyla iletildi. Hastane yönetimi ile bu durumun düzeltilmesi ile ilgili görüşme yapıldı ve bir sonuç alınamadı. Haziran döneminde idari izinleri iptal edilen ve kronik hastalığı olan 3 arkadaşımızın testi pozitif çıktı. Bu durumun düzetilmesi ve bir kez daha buradan dillendireceğimiz haklı taleplerimizin bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz.

  • Covid poliklinik ve servislerde rotasyonla çalıştırılması sistemine geçirilmesi gerekiyor.
  • Görevlendirilmelerin puan usulüne göre yapılması gerekiyor.
  • Görevlendirilmelerde kişisel ilişkiler üzerinden hareket edilmemesi kıdem ve liyakata göre hareket edilmesi gerekiyor.
  • Sağlık sorunu olamayıp geri hizmette çalışanların sahaya çekilmesi gerekiyor.
  • Ek ödemelerin performans sistemiyle değil, maaşlarımıza yansıtılmış bir şekilde eşit dağıtılması gerekiyor.
  • Maaşlarımızın insanca yaşayabileceğimiz bir şekilde düzenlenmesi, 3600 ek göstergenin ve yıpranma payının verilmesi gerekiyor.
  • Covid 19 un iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesi ve bundan kaynaklı oluşan mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir.
  • Çalışanlar kurum yöneticilerine ulaşmakta sorun yaşamamalı kapıdan geri çevrilmemelidirler.
  • İş yerlerinde dinlenme alanlarının sağlık koşullarına göre uygun olarak düzenlenmesi ve yemeklerin de içinden geçtiğimiz dönemde göz önüne alınarak daha besleyici ve kaliteli çıkması sağlanmalıdır.
  • Çalışan sayısı arttırılmalı güvenceli kadroyla atama bekleyen sağlık bölümü mezunları bir an önce atanmalı ve KHK’yle ihraç edilen sağlık çalışanlarının bir an önce iade edilmesi sağlanmalıdır.
  • Sağlık emekçilerine düzenli test yapılması gerekmektedir.
  • Sağlık emekçileri üzerindeki fazla çalışmaktan kaynaklı yük azaltılmalıdır.”

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]