AKP iktidarının Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetlerinin toplum yararından daha çok işletme mantığının öne çıktığı bir anlayışla verilmesi ve sağlık alanının güvencesizleştirilmesi ile birlikte sağlıkta artan intiharları ve nedenlerini sürekli gündeme getiriyoruz.

Pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının daha da kötüleşmesinden kaynaklı psikososyal risklerin daha da artması, tükenme, mobbing, kronik yorgunluk, iş yeri stresi ve şiddetle birlikte sağlık emekçilerinin intiharları saklanamayacak kadar büyük bir gerçeklik olarak değerlendirilmelidir.

İktidar, sağlık hizmet sunumunda sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları görmezden gelmeye devam ediyor. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde bir hemşire dün gece nöbette çalıştığı kliniğin balkonundan atlayarak intihar etti. Kadın sağlık emekçi pandemi sürecinde hematoloji gibi yoğun bir klinikte 4-D’li olarak güvencesiz çalışırken, kendisi gibi sağlık emekçisi olan ve Covid-19 kliniğinde çalıştığı süreçte virüs kapan eşiyle bir aydır görüşememiştir. İki yaşındaki çocuklarına bakacak kimse bulamadıkları için sorunlarla boğuştuklarına dair bilgilere ulaştık.

Kayseri’de özel bir hastanede hemşire olarak çalışan Yeter A. ise bu sabah evinin penceresinden atlayarak yaşamına son verdi.

Diyarbakır’da ve Kayseri’de intihar eden iki kadın sağlıkçının hem kadın olmaları hem de güvencesiz istihdam edilmeleri bir tesadüf müdür? Kadın sağlık emekçilerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yanında güvencesiz koşullarda çalıştırılması, ekonomik ve özlük haklarının sürekli tırpanlanması, çalışma koşullarının her geçen gün ağırlaşması ve iş yükünün artması yaşamlarından vazgeçmelerine neden oluyor.

Bu çalışma düzeni sağlıkta intiharları artırıyor.

Sağlık emekçileri ölüyor.

Ancak Sağlık Bakanı ne yapıyor diye sormak istiyoruz: Pandemi koşullarında her türlü riski göze alan sağlıkçıların hayatı bu kadar ucuz mu?

Az personelle çok iş yaptırarak, güvencesiz yaşam ve çalışma koşullarına mahkum ederek, işçi sağlığı ve güvenliğini görmezden gelerek sağlığımızı ve yaşamlarımızı kar hırsına teslim etmelerine izin vermeyeceğiz.

Hemşire arkadaşlarımızın ailelerine başsağlığı ve tüm sağlık emekçilerine sabır diliyoruz.

Merkez Yönetim Kurulu

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]