04 Şubat 2020 tarihinde Van Bahçesaray yolunda bir çığ felaketi yaşanmış ve 5 vatandaş hayatını kaybetmiş, 7 vatandaş yaralanmış olup 2 vatandaşımıza ise ulaşılamamıştır. Bir gün sonra (05 Şubat 2020) arama kurtarma çalışmaları devam ederken ikinci çığ felaketi yaşanmıştır. Ne yazık ki bu felakette de yaşamını yitirenlerle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 41 olmuştur. 70’in üzerinde yaralı vardır. Bu felakette yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Üzülerek görüyoruz ki gerekli önlemler alınsa, afet yönetimi olması gerektiği gibi yapılsaydı ikinci çığ felaketinde can kaybı yaşanmayabilirdi. İlk çığın düştüğü yol güzergâhındaki çığ düşme potansiyeli yüksek olan yerler bilinmesine rağmen çok basit yöntemlerle tedbir alınacakken alınmamış, sadece konuyla ilgili uzman ve ehil kişilerin çalışma yapması gerekirken siviller güvenlik önlemi alınmadan arama kurtarma çalışmalarına dahil edilmiştir. Bunun yanı sıra ikinci gün bu çığ felaketini siyasi şova dönüştürenler ikinci çığdaki facianın büyümesine neden olmuştur.

Kuşkusuz doğal afetleri önceden bilmek veya önlemek mümkün değildir. Ancak sonuçlarını azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak mümkündür. Son çığ felaketi bir kez daha bize şunu göstermiştir; tedbirsizlik ve liyakatsizlik felaketlerin önünü açmıştır. Ne yazık ki siyasi iktidar ve kurumları bu çığın altında kalmıştır.  06.02.2020

 

Merkez Yönetim Kurulu

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]