SAĞLIK EMEKÇİLERİNE VE SAĞLIK KURUMLARINA YÖNELİK SALDIRILARI ŞİDDETLE KINIYOR VE SAVAŞA SÜRÜKLENEN HER YERDE BARIŞ İSTİYORUZ

Facebook
Twitter
WhatsApp

TSK’nin Kuzey Suriye’ye düzenlediği askeri harekat sırasında, Til Temir’in El Raşidiye ve El Kasımiye köyleri arasında Özgür Burma Devriyeleri (Free Burma Rangers) adlı sivil toplum örgütü görevlilerinin yer aldığı bir konvoya yönelik top atışı sonrasında bir doktorun yaşamını yitirdiğini, bir diğer doktorun da ağır yaralı olduğu haberleri internet sitelerinde yer almaktadır.

Yine bu harekat sırasında hastanelerin tahrip edilerek kullanılamaz hale geldiğine ilişkin görüntüler de haber kanallarında sıkça karşımıza çıkmaktadır.

Taraflar hastanelere ve sağlıkçılara yönelik saldırıları reddedip karşı tarafı suçlasalar da gerçek tüm insanlığın yüzünde bir şamar olarak patlıyor;

“Tayland vatandaşı 37 yaşındaki Doktor Zaw Senk’in kaldırıldığı Til Temir hastanesinde hayatını kaybetti.”

İnsan yaşamı için en büyük tehditlerden biri olan savaşın, sağlık hizmetlerini ve mesleğini icra eden sağlıkçıları hedef alması, yardıma ihtiyacı olan insanların sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılması kabul edilemez bir insanlık suçudur.

Cenevre Sözleşmesi ve insancıl hukuk kuralları çerçevesinde çatışma bölgesindeki sağlık tesislerinin ve personellerinin korunması gerekirken, acımasız saldırılarda bu kurumlar ve sağlık emekçileri özellikle hedef haline getirilmektedir. Hükümetler, silahlı güçler doktorların ve diğer sağlık profesyonellerinin silahlı çatışma ve diğer şiddet durumlarında ihtiyacı olan herkese bakım verebilmesini sağlamak üzere Cenevre Sözleşmelerine uygun hareket etmelidirler. Bu yükümlülük, sağlık personelinin ve (uzantıları ile birlikte) sağlık tesislerinin korunması gerekliliğini de kapsar. Olağanüstü ve zorlu koşullarda hasta ve yaralılara yardım etmek için çalışan sağlık emekçileri ve insani yardım görevlilerinin güvenliğinin sağlanması konusunda uluslararası toplumun derhal harekete geçmesi ve ihlallere son verilmesi gerekmektedir.

Savaşın bir an önce son bulması, sağlık hizmetlerinin kesintisiz bir biçimde sunulması için gerekli ortam sağlanmalıdır.

 

 

MERKEZ YÖNETİM KURULU

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]