KİTABI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yalnızca birinci basamak saglık hizmetlerine bakarak o ülkenin saglık sistemi hakkında genel bir fikir sahibi olmak mümkündür. Hükümetler uzun yıllardır koruyucu saglık anlayısından vazgeçen ve tedavi agırlıklı anlayısı gelistiren saglık politikalarını halka ve saglık örgütlerine ragmen uygulamaya koymuslardır.

Öncesi olmakla birlikte AKP hükümeti tek parti iktidarı olmasının olanaklarını da kullanarak Saglıkta Dönüsüm Programını hayata geçirdi. Bu programın önemli baslıklarından biri saglık ocagı sistemine dayalı birinci basamak temel saglık hizmetlerini aile hekimligi sistemine dönüstürmek oldu. 14 yıl önce baslatılan ve 8 yıldır da tüm Türkiye’de uygulanmakta olan aile hekimligi sistemi ile “dönüstürülen” birinci basamak, toplum saglıgı açısından sürekli olarak sorunların birikmesine neden olurken aynı zamanda esnek ve performansa dayalı ücretlendirme sistemi ile de saglık emekçilerine yönelik sömürüyü derinlestirmektedir. Gelinen asamada birinci basamak saglık hizmetleri kötüye gitmekte, saglık emekçileri daha fazla sömürülmektedir.

Kurulusumuzdan itibaren var olanın yetersiz oldugunu ifade ederek, olumsuz gördügümüz noktaları sürekli olarak elestirdik ve önerilerimizi iktidarlara ilettik, kamuoyu ile de paylastık. Ancak AKP’nin saglıkta dönüsümle birlikte olusturmak istedigi yeni sistem toplum ve emekçiler yararına degil, sermayenin ihtiyaçlarına yönelik oldugu için ilk günden itibaren karsı çıktık, kamuoyu bilgilendirmeleri yaptık, eylem ve etkinlikler yaptık. Durduramadık ancak bazı geri adımlar atılmasını sagladık, programın hayata geçirilmesini geciktirebildik.

Gelinen asamada birinci basamak sorun yumagına dönmüs durumdadır ve emekçilerin sorunları da her geçen gün artmaktadır. En basından beri yaptıgımız ikazların haklı çıktıgını üzülerek görmek teyiz. Birinci basamak alanında derinlesen sorunları ve çözüm önerilerimizi yeniden tartısmamız ve alanda çalısan tüm emekçilerle ve kamuoyuyla degerlendirmemiz gerektigini düsünen 9.Dönem 4. MTK’mız Birinci Basamak Çalıstayı’nın yapılmasını kararlastırdı. Çalıstayın hazırlıklarını yürütmek için çesitli illerden üye ve yöneticilerimizin katılımı ile 14 Ekim 2018 tarihinde Çalıstay Hazırlık Komisyonu toplantısı yapıldı. Komisyonda alınan karar dogrultusunda çalıstaya hazırlık kapsamında 2-21 Aralık 2019 tarihleri arasında birinci basamak çalısanlarının katıldıgı anket çalısması yürütüldü. Ankete 721 kisi katıldı. Yerel toplantılar yapıldı. Ayrıca çalıstayı ve anketi duyurmak, çalıstaya katılımı saglamak amacıyla 15.000 bildiri ve 2.000 afis basılarak isyerlerine gönderildi. Ve 12-13 Ocak 2019 tarihlerinde güçlü bir katılımla çalıstayımızı yaptık.

Çalıstayımıza katılarak emegini esirgemeyen basta panelistler olmak üzere tüm katılımcılara tesekkür ediyoruz. Aynı zamanda bu çalısmayı güçlendirmek için isyerlerinde çalısma yürüten sube yöneticilerimize, isyeri temsilcilerimize ve üyelerimize, ayrıca ankete katılarak sorunlarını çalıstaya yansıtan tüm saglık emekçilerine tesekkür ediyoruz. Bu kitapta yer alanlar hepimizin ortak çalısmasının somutlasmıs ve yazıya dökülmüs halidir. Mücadelesini de geçmisten bu güne birlikte verdik, bundan sonra da vermeye devam edecegiz.

Hepimizin yolu açık olsun.

Fikret Çalagan
Genel Örgütlenme,
Egitim, Basın Yayın ve
Sosyal Isler Sekreteri

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]