Mülakata Dayalı ve Sözleşmeli İstihdamından Vazgeçilmeli, Atamalar Güvenceli/Kadrolu Olarak Yapılmalıdır!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Sağlık Bakanlığı tarafından 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 45/A maddesine dayandırılarak “Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirme ile Sözlü Sınav Usul ve Esaslarını” yürürlüğe koyan yönetmeliğe karşı Danıştay’a dava açacağımızı basın toplantısı ile açıkladık.

Genel merkezimizde düzenlediğimiz basın toplantısında Merkez Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Eş Genel Başkanımız Gönül Erden, mülakat sistemi ile kamu kadrolarına sadece iktidara yakın olanların alınmasının hedeflendiğine vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Mülakat uygulaması,  sağlık alanında yaşanan sorunları çözmek bir yana, yeni sorunlar eklemektedir. Binlerce sağlık emekçisi mezun olmuş, atama ve kadro beklemektedir. Sağlık alanı ise personel eksikliği nedeni ile yığınla sorunla yüz yüzedir. Personel eksikliği nedeniyle mevcut çalışanlar ağır koşullarda, uzun saatler boyunca, neredeyse dinlenemeden, tükenerek çalışmaktadır. Personel eksikliği nedeniyle yapılan geçici görevlendirmeler bir rutine dönmüştür; bu durum hem çalışanları bezdirmekte, yaşamlarını olumsuz etkilemekte, hem de sunulan hizmetin niteliğini etkilemektedir.  Sağlık alanının devasa sorunları vardır ve bu sorunlar hiç zaman kaybetmeden çözülmelidir. Mesleki yeterlilik diploma ile belirlenmişken, işe alımlarda KPSS gibi bir sınav şartı koymak zaten başlı başına problemlidir. KPSS gibi merkezi bir sınavın içeriği, niteliği, neyi ölçtüğü tartışmalıdır; sınavın adaleti tartışmalıdır, KPSS’yi düzenleyen merkez, komisyon ve kişilere toplumun güveni yoktur. Bu durum ortada iken, yapılması gereken KPSS sorununun ortadan kaldırılması, bu sınavla ilgili tüm problemlerin çözülmesidir. Oysa böyle bir sorun yokmuş gibi yeni bir problem alanı oluşturulmaktadır. Sağlık alanı için belirlenecek merkezde 5, illerde 3 kişiden oluşturulacak sınav komisyonlarına da güvenimiz yoktur. Personel alımlarında yaşanan tüm sorunlar ortadan kaldırılmalıdır.”

Bugüne kadar yapılan mülakat uygulamalarının siyasi kadrolaşmaya nasıl hizmet ettiğini örnek sorularla açıklayan Erden, “İlk uygulandığı andan itibaren tartışılan ve çok sayıda mağduriyet yaşanmasına neden olan mülakat sınavı ile güvencesiz istihdam uygulamalarından derhal vazgeçilmeli, Kamuda sözleşmeli, 4-B, 4-C, 4-D, geçici, ücretli, vekil, sözleşmeli,4+2 taşeron vb. bütün güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır” diye konuştu. Mülakata dayalı atamalar hakkındaki açıklamamızın tamamı için tıklayınız

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]