Kopya çekerken yakaladığı için uyardığı öğrencisi tarafından vahşice öldürülen Ceren Damar; üniversitelerin, akademik özgürlüğün ve kadın düşmanlığının geldiği yeri gözler önüne sermektedir. Ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyor, acılarını paylaştığımızı bilmelerini istiyoruz. Canımız yanıyor. Bu vahşeti kabullenmiyoruz! Göz göre göre getirildiğimiz bu durumla mücadele etmeden, bu cinayeti yaratan koşulları değiştirmeden adaletin yerini bulmayacağını, yeni cinayetlerin önlenmesinin mümkün olmayacağını biliyoruz.

Eğitim alanı da tıpkı sağlık gibi özelleştirilmiş, eğitimciler de sağlık ve sosyal hizmet emekçileri gibi en üst perdeden söylemlerle itibarsızlaştırılmış, hastalar-öğrenciler müşteri olarak tanımlanmış, müşterinin her zaman haklı olduğundan hareketle şiddet bir hak arama şekli olarak olumlanmış, piyasalaşmanın sonucunda sağlık ve sosyal hizmet emekçileriyle hastalar, eğitimcilerle öğrenciler karşı karşıya getirilmiş, üniversiteleri sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda yapılandırmak uğruna akademik özerklik feda edilmiş, yüzlerce akademisyen sorgusuz-sualsiz işlerinden edilirken en küçük öğrenci muhalefeti bile en şiddetli baskılarla karşılaşarak dindar-kindar neslin yaratılmasına gayret edilmiştir.

Liyakatın yerine adam kayırmacılığın kutsandığı, bilimsel yazında sahteciliğin normal kabul edildiği, performans kaygısıyla birbirinin taklidi projelerin üretildiği, ülkemizin genç aydınlarının ülke dışına çıkmak zorunda hissettiği bu yeni düzende dürüst bir akademisyen olmak, hele ki kadınsanız elbette zordur.

Kadın düşmanlığı iktidarın her söyleminde yeniden üretilmekte, kadınların toplumsal cinsiyet rolleri çerçevesinde hareket etmesi tek seçenek olarak dayatılmakta, eğitimde ve iş hayatında kadınların varlığı tartışmaya açılmaktadır. Kadına yönelik şiddetin normalleştirildiği böylesi bir ortamda, öğrencisini uyardığı için katledilen genç bir kadın akademisyenin ölümünden erkekliği kutsayan, kadına hayatı dar eden atmosferi yaratanlar da sorumludur.

Bütün bu saydıklarımızın sonucu gerçekleşmiş olan cinayeti tüm varlığımızla kınıyoruz. Akademinin de sağlık ve sosyal hizmet alanının da kar kaygısından arındırılması için mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Eğitim ve sağlık toplum yararına hizmet üretmek için vardır. Can alan bu politikalarınızdan vazgeçin.

Merkez Yönetim Kurulu

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]