Avrupa Konseyi’nden OHAL Komisyonu’na Uyarı

Facebook
Twitter
WhatsApp

Avrupa Konseyi, zaman zaman OHAL Komisyonu’nun metotları ve uygulamalarını değerlendirme ve incelemeye almaya devam edeceğini bildirdi.

Euronews’ün edindiği bilgiye göre işten atılanların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden doğan hakları ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldı.

Görevden alınmaların insan hakları alanında da önemli yansımaları olduğu vurgulanan görüşmede, bu kişilerin tek taraflı, ayırımcılığa hedef olacak ve orantısız bir şekilde, düşünce ve ifade özgürlükleri, din ve vicdan, dernek ve toplanma özgürlükleri, aile, özel yaşam, mal ve mülkiyet haklarının ihlal edilmesinin de insan hakları alanında önemli sonuçları olduğu vurgulandı.

OHAL Komisyonu mahkeme değil, idari organ

OHAL Komisyonu’nun bir mahkeme değil idari bir organ olduğunu vurgulayan Avrupa Konseyi bu mahkemelerin de kendilerine gelen başvuruları adil, bağımsız ve tarafsız bir şekilde değerlendirmesinin önemine değindi.

Avrupa Konseyi’nden OHAL Komisyonu’na yakın takip

Avrupa Konseyi, Türkiye’deki mahkemelerden de hak arayışı tüketildikten sonra ancak AİHS’in bu başvurulara bakabileceğini bildirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ,Gökhan Köksal ile ilgili 2017 yılı haziran ayında aldığı kararda, başvuruyu iç hukuk yolları tüketilmediği ve OHAL Komisyonuna başvurulmadığı gerekçesiyle kabul edilmez bulduğunu hatırlatan Avrupa Konseyi, bununla birlikte bunun bütün başvurular için içtihat oluşturamayacağı uyarısında bulundu.

Avrupa Konseyi, OHAL Komisyonu’nun metotları, etkili bir şekilde çalışıp çalışmadığı ve sorunlara çare olup olmadığı konusunun da zaman zaman incelenmeye alınacağı uyarısını yaptı.

Toplantıda Avrupa Konseyi, Komisyonun, gerekçeli kararlarının kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde verilmesinin önemine değindi ve şikayet sahiplerinin bunlara ulaşmasının da gerekliliğine işaret etti.

Toplantıda, çok sayıda gelen başvuruya rağmen, komisyonun gerekli hızla bunlara yanıt verememesi konusu da gündeme geldi.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]