Şişli Şubemiz “Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Yöntemlerini Tartışıyoruz” Söyleşisi Gerçekleştirdi

Facebook
Twitter
WhatsApp

İstanbul Şişli Şube Kadın Meclisimiz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü öncesi “Kadına yönelik şiddet ve mücadele yöntemlerini tartışıyoruz” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Sözcüsü, üyemiz Gülsüm Kav’ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşide, kadına yönelik şiddetin boyutları ve şiddetin biçimleri konuşuldu.

Kav, kadına yönelik şiddet oranlarını ve kadınların hangi şekilde şiddete maruz kaldığını anlattı. Kadınların şiddete maruz kaldıklarında medyada nasıl yer aldıklarına da değinen Kav, medyadaki kadınların şiddete sessiz kalmamalarının önemli olduğunu ifade etti.

Kav, konuşmasının devamında Türkiye’de kadınların şiddet görme oranını paylaşıp, erkeklerin fiziksel şiddetine maruz kalan kadınların %36 olduğunu ancak %11′ inin başvuruda bulunduğunu, başvuranların yetkililerden  destek almak yerine uzlaşma yöntemlerine itildiklerini söyledi.

KCDP’nin bugüne dek takip ettiği davalar üzerinden bilgi veren Kav, davalarda verilen kararların etkisini hatırlattı. Cezasızlığın şiddet ve cinayetin artırıcı sebebi olduğunu söyleyen Kav, 6284 sayılı kanunun kadınlar için koruyucu madde olduğunu vurguladı. Bu kanunun saldırılara maruz kaldığını örneklerle anlatan Kav, İstanbul Sözleşmesi’nin önemli olduğunu ve 1. madde ihlalinin olumsuz sonuçlara yol açtığını belirtti.

Kadına yönelik şiddet ve cinayetin neden bu kadar arttığı sorusuna Kav, sayısal tabloyu ve durumu hatırlatarak, 11 milyondan fazla kadının iş arayıp  ekonomik özgürlükten mahrum olması, bazı kadınların ekonomik özgürlüğü hayal bile edememesi, dahası erkeklerin sırtının sıvazlandığını ve kadın haklarına saygı duymayan bu zihniyetin şiddetin doyurucu sebebi olduğunu ifade etti.

Kadınların değerlendirmeleriyle devam eden  söyleşi, 25 Kasım’da sokakta kadın haklarını dile getirme sözü ve kadın dayanışma vurgusunun önemiyle sona erdi.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]