Diyarbakır 8 Mart: Baharı da Barışı da Kadınlar Getirecek

Facebook
Twitter
WhatsApp

Amed KESK Kadın Meclisinin de içerisinde yer aldığı Dicle Amed Kadın Platformu’nun (DAKP) “Baharı da Barışı da Kadınlar Getirecek” temalı 8 Mart mitingi binlerce kadının katılımı ile 5 Haziran Meydanı’nda yapıldı.

KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ve Genel Kadın Sekreterimiz Selma Atabey’in de katıldığı mitingte, “Baharı da Barışı da Kadınlar Getirecek”, “Şiddete, Tacize, Tecavüze, Çocuk İstismarına Son” ve “Hebûna Jinê Hebûna Jiyanê Ye” pankartları açıldı.

Mitingin açılış konuşmasını yapan tertip komitesinden Gülşen Özbek “Kadınlar her yerde direniyor bundan dolayı tekrarlıyoruz, biz varız var olmaya devam edeceğiz” dedi. Özbek, “Kürt halkına dönük sürdürülen savaş politikalarını kabul etmeyeceğiz. Biz kadınlar olarak onurlu barışın sahiplenicisi olacağız. Yetti artık bunca acı, bunca kayıp, savaşı durdurmak bizim elimizde. Savaşa hayır diyoruz” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kadınlar her türlü baskıya, şiddete rağmen özgürlük, eşitlik ve varış mücadelesini her gün güçlendirerek alanlara çıkıyor. Bu ülkeye özgürlüğü getirecek yine biz kadınlarız, o yüzden bu mücadele her türlü baskıya rağmen sekteye uğramamalı. Ev ev dolaşıp jin jiyan azadî demeliyiz” şeklinde konuştu.

KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ise şöyle konuştu: “8 Mart direniştir, özgürlüktür, barıştır. Bu coğrafyada yaşayan kadınlar için dünya hiçbir zaman çok güzel olmamıştır. Kadınlara saldırarak sistemlerini devam ettirmeye çalışıyorlar. Bu yüzden kadınlar mücadelede en ön saflarda yer almak zorundadır. Kadınların yaşamı dönüştüren gücünden korkuyorlar. Her gün en az üç kadının katledildiği Türkiye’de 115 çocuğu, hamile kalan çocukları korumak yerine taciz ve istismarı koruyan yasalar yapıyorlar” Kadınların emeğine ve mücadelesine sahip çıkmakta kararlı olduğunun altını çizen Atasoy, “Dünyanın yarısını oluşturan kadınları dışlamak isteyenlere verecek cevabımız var. Biz buradayız ve burada olacağız. Milliyetçilikten, militarizmden medet umuyorlar. Bizi barış demekten men etmeye çalışıyorlar. Biz asla barış demekten vazgeçmeyeceğiz. 10 Ekim’de Ankara Garı’nda katledilen 103 arkadaşımızdan devraldığımız barış bayrağını yere düşürmemeye söz vermişiz. Bizi sözcüksüz ve görünmez kılmaya çalışan sisteme karşı vardık, varız, var olacağız. Hareket edemeyenler etraflarındaki zincirleri fark edemezler. Bugün toplumu hareketsiz kılan bu sisteme kadınlar izin vermeyecektir. Bize takmaya çalıştıkları prangaları kıracağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Sur Ritim Grubu, Nurcan Değirmenci ve Mizgin Tahirî sahne aldı ve söylenen şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]