SES Diyarbakır Şubesi Sur ilçesinde yaşanan saldırılar nedeniyle Dicle Üniversitesi hastanelerine isabet eden kurşunlara dikkat çekerek, hastalar ve sağlık çalışanlarının güvenliği alınmadığı takdirde iş bırakma eylemi yapılacağını açıkladı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Sur ilçesine saldırılar nedeniyle Dicle Üniversitesi hastanelerine isabet eden kurşunlara dikkat çekmek için Dicle Üniversitesi Başhekimlik önünde basın açıklaması düzenledi. “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Silahlar sussun ölümler olmasın” sloganlarının atıldığı açıklamada hastaneye isabet eden parçaların fotoğrafları taşındı. Sağlık emekçileri adına açıklama yapan Yenal Karakoç, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde başlayan sokağa çıkma yasağı sonrasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle silah mermileri ve patlayıcıların etkisi ile çevreye ve çevre hastanelere parçaların isabet ettiğini söyledi.

‘Halk hastalıklarla karşı karşıya’

Polisler tarafından çok sayıda sağlık çalışanlarının alıkonulduğunu ifade eden Yenal, hastanelere ve sağlık çalışanlarına saldırıların düzenlendiğini söyledi. Yenal, “Tek amacımız insan hayatını kurtarmak, insanlarımızın sağlığına hizmet etmek. Bir sağlık çalışanı olarak öncelikli görevimizin hastaya zarar vermemek olması ilkesiyle, bu şartlar altında hastalarımızın yararlanmasına ve can kaybı yaşayacaklarına dair endişelerimiz bulunmakta. Bizler sağlık çalışanları olarak sivil halkın yaşanan çatışma ortamı ve sokağa çıkma yasaklarında sağlık hakkından uzaklaştırılmasını kabul etmiyoruz. Yasak bölgelerde yaşayan sivil halk elektriksiz, susuz ve gıdasız kalıyor. Bu mağduriyetler ciddi halk sağlığı sorunları oluşturmakta, halkı bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya bırakıyor.

‘Sağlık hakkı hem insani hem de evrensel bir hak’

Hastaların ve sağlık emekçilerinin güvenliği alınmadığı taktirde iş bırakma eylemi yapacaklarını dile getiren Yenal, “Tüm dünyada savaş durumlarında bile tarafların sağlık kurum ve çalışanlarına karşı şiddet uygulayamadığı, sağlık çalışanlarında hasta ve yaralılara din, dil, ırk ve ideoloji gözetmeksizin sağlık hizmeti verdiği bilinmektedir. Bizler de evrensel ilkelerle hasta ve yaralılar için canımız pahasına da olsa sağlık hizmeti sunmak için bugüne kadar elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Sağlık hakkının hem insani hem de evrensel olduğunu belirten Yenal, “Dicle Üniversitesi sağlık çalışanları, hizmet binaları, hastaları ve hasta yakınlarıyla bir bütündür. Bu bütünün her hangi bir yerine gelecek bir zararı kabul etmiyor ve protesto ediyoruz” diye konuştu.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]