Son birkaç gündür başta Varto, Lice, Şemdinli, Silvan olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeler ve basına yansıyan görüntüler adeta bir savaş halini yansıtmaktadır. Adı geçen yerleşim birimlerinde neler olup bittiğine dair kamuoyuna bilgi verilmemesi, dahası yerleşim birimlerine basının girmesine, demokratik kitle örgütlerinin, milletvekillerinin yerinde inceleme yapmalarına izin verilmemesi, Belediye eş başkanlarının da içinde olduğu binlerce insanın gözaltına alınması kaygımızı artırmaktadır.

24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana en az 8 ilde 100 bölge özel güvenlik bölgesi ve birçok yerleşim biriminde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Buraların internet ve telefon başta olmak üzere dışarısıyla tüm bağlantıları kesildi. Yargısız infazlar yapıldığına ve ağır insanlık suçları işlendiğine dair yaygın ifadeler vardır.

OHAL döneminde bile nadir uygulanan sokağa çıkma yasakları ve özel güvenlik bölgesi ilanlarıyla il, ilçe ve köylerdeki hukuk dışılıkların gizlenebileceği düşünülüyorsa bunun kendisi başlı başına suçtur.

Barışa ve demokrasiye en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olamayan AKP ve Başkan olamayan Cumhurbaşkanının arkasında olduğu bu çatışmalı süreç derhal durdurulmalıdır! On yıllardır uygulanan ve daha fazla acı, kan ve yıkım dışında bir şey getirmeyen güvenlik konseptinden derhal vazgeçilmelidir.

Lice, Silvan, Cizre, Şemdinli, Varto gibi ilçelerde yaşananlara dair kamuoyuna doyurucu açıklama yapılmalı, bağımsız heyetlerin inceleme yapmasına izin verilmelidir. Yargısız infazlar, işkence ve sivil yerleşim yerlerinin taranmasına dair iddialar araştırılmalı, gerçekler açığa çıkarılmalı, suçlular yargılanmalıdır.

Konfederasyonumuz bir kez daha savaşa karşı barış, faşizan uygulamalara karşı demokrasi çağrısı yapmaktadır. Daha fazla acıya ve gözyaşına tahammülümüz yoktur. Ülkemizin tabut mitinglerine değil barışa ihtiyacı vardır!

Barış Hemen Şimdi!…

YÜRÜTME KURULU

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]