Metal işçileri kararlı mücadelelerini sürdürüyorlar. Bilindiği üzere 2014 Aralık ayında Türk Metal Sendikası ve MESS arasında işçilerin ‘’satış sözleşmesi’’olarak değerlendirdikleri bir TİS imzalanmasının ardından   metal işçileri arasında imzalanan sözleşmeye ve sözleşmeyi imzalayan Türk-Metal Sendikasına tepkiler artmış; DİSK’e bağlı Birleşik- Metal-İş , MESS- Türk Metal  sözleşmesini kabul etmeyerek üyeleriyle birlikte grev kararı almıştı. İşçilerin mücadelesinden korkan hükümet ve patronlar el ele vermiş, patronların isteği üzerine Türkiye tarihinde bir kez daha bir grev hukuksuz şekilde yasaklanarak metal işçilerinin mücadelesi kırılmak istenmişti. Ancak ne imzalanan sözleşme, ne de hükümet ve patronların oyunları metal işçilerinin mücadelesini engelleyemedi. Türk Metal sendikası üyesi işçiler mücadeleleri ile, sendikalarını Bosch fabrikalarında 2 yıllık ve Türk Metal-MESS sözleşmesinden daha iyi bir sözleşme imzalamaya zorladılar.

               14 Mayıs gecesi ise Türk Metal Sendikasının Örgütlü olduğu Renault işçileri,

  • İşten atmama garantisi verilmesi;
  • Türk Metal Sendikasının temsilcilik tabelasının sökülmesi, temsilcilik odasına işçilerin sözcülüğünü yapan temsilcilerin oturması;
  • Ücretlerin Bosh sözleşmesi baz alınarak arttırılması;
  • Varılan anlaşmanın işçilerin temsilcileriyle birlikte protokol altına alınması talepleriyle iş bırakarak eyleme geçtiler.

 

Metal işçileri bir yandan yapılan bu ihanet sözleşmesini yırtmak, bir yandan sendikal demokrasi ve sendikaların sınıfın sendikaları olarak yeniden inşası için mücadele yolunda hepimizi heyecanlandıran ve umutlandıran bir adım atmışlardır.

   Renault’da başlayan ardından Tofaş, Coşkunöz ve diğer fabrikaların işçilerinin de katıldığı iş bırakma eylemi kararlılıkla sürüyor. Başta Türk Metal-MESS ihanet sözleşmesinin mağduru olan 100 bin dolayında metal işçisi olmak üzere tüm işçi sınıfının gözü kulağı direnişteki işçilerdedir. Tarihi önemdeki bu mücadele Türkiyede’ki sendikal hareket için son derece önemli ve örnek bir mücadeledir.

Kamu emekçilerinin de Toplu İş Sözleşmesine hazırlandığı bir süreçte bu direniş ve işçilerin kazanımla çıkması öğretici olacaktır. İşçi ve emekçilerin değil patronların ve sermayenin çıkarlarını düşünen, yandaş sendikacılığın hızla büyüdüğü AKP döneminde birleşik mücadelenin önemi büyüktür.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak; emeklerine sahip çıkmak, hakları olanı almak ve geleceklerine sahip çıkmak için başlattıkları bu mücadeleyi destekliyoruz. Metal işçilerinin bu haklı direnişlerinde yanlarında olduğumuzu belirtiyor, taleplerinin karşılanmasını istiyoruz.

                                                                                   BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ


MERKEZ YÖNETİM KURULU

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]