10 OCAK 112 ÇALIŞANLARI GÜNÜNDE, İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK ÜCRET VE İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ÇALIŞMA ORTAMI İSTİYORUZ

Facebook
Twitter
WhatsApp

 

Yaşamımızın her hangi bir zaman dilimi içerisinde sağlığımız ya da bir yakınımızın sağlığı ile ilgili kaygıya düştüğümüzde aklımıza gelen ilk  şey 112’yi aramak oluyor.

Çağrıyı alır almaz yola çıkan 112 çalışanları, sizi ya da yakınınızı acil müdahale ve sonrasında  hastaneye teslim edene kadar canla başla görevlerini yürütüyorlar.

Hasta ve yakınlarına hiçbir şey hissettirmiyorlar.

Oysa;

Sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılması ve sağlık çalışanlarının köleleştirilmesinden 112 çalışanları da nasibini alıyor.

İktidarın seçim malzemesi olarak kullanılmak da cabası…

Başta araç sürücüleri olmak üzere çalışanlar iş güvencesinden yoksun esnek ve kuralsız çalışıyorlar, aldıkları ücret ise gelecek kaygılarını gidermeye yetmiyor.

Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi/geç ödenmesi ve yasalarda açıkça yer almasına rağmen keyfi olarak kıyafetlerinin verilmemesi de cabası…

Telefon açılan her vakanın, acil olup olmadığı değerlendirilmeden alınması ve vakaların hastanelere teslim edilmesinde yaşanan sıkıntılar çalışanların stresini arttırıyor.

24 saate sıkıştırılan ortalama 20 vaka da cabası…

112 çalışanları çoğu zaman hasta nakillerine tek kişi gitmek zorunda kalıyorlar. Ambulanslarda bulunması zorunlu olan sağlık personeli  Bakanlık tarafından sağlanmayarak hem 112 çalışanlarının hem de hastaların güvenliği tehlikeye atılıyor. 24 saatlik nöbetlerde ATT, Paramedik ya da şoförlerin yeterince ambulans eğitimi almadan ve yeterince dinlenmeden uzun süren araç kullanmaya zorlanmaları sonucunda yaşanan trafik kazaları nedeniyle can kayıpları yaşanıyor.

Vakaya müdahale ederken şiddete maruz kalmaları da cabası…

İşte böylesi bir ortamda, yani iş güvencesinin, ücret güvencesinin, can güvencesinin olmadığı bir ortamda 112 çalışanları canla başla hasta kurtarma eylemini gerçekleştiriyorlar.

Ve bugün 10 Ocak 112 Çalışanları günü…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak 112 Çalışanlarının insanca yaşamaya yetecek ücret ve insan onuruna yakışır çalışma ortamı için sadece 10 Ocak’larda değil, kazanım elde edinceye kadar her gün mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.

                                                                                                                                             MERKEZ YÖNETİM KURULU

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]