ORDU; Hem sağlık emekçilerinin hem de halkın sağlık hizmetleri alanındaki sorunları büyüyerek devam ediyor.

Facebook
Twitter
WhatsApp

 
Sağlık emekçileri gittikçe artan işyükü, angarya, şiddet vb. sorunlar altında ezilirken tüm bunların getirilen/dayatılan sağlık sisteminin birer sonucu olduğunu gözardı edenler var. Sağlıkta dönüşümü (yıkımı) destekleyip şimdi de sağlıkta şiddetin diğer meslek gruplarına göre onaltı kat arttığından saglikalanisorunlardem vuranlar suçu yarattıkları sistemde ve kendilerinde aramalıdır. İtibarsızlaştırma, ucuz iş gücü sarmalı sağlık emekçilerini gün geçtikçe daha da bataklığa gömüyor.

“Hizmette sınır yok, nöbeti ayağınıza getirdik” (!)
Son olarak torba yasayla aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine nöbet uygulaması getirildi. Daha önce hastane acillerinde nöbet tutturulmak istenilen aile hekimleri ve personeli direnç göstererek “sağlıkta yıkım politikalarının” bir ürünü olarak kendilerine haksız olarak dayatılan nöbet angaryasına karşı durmuş, çoğunluk nöbete iştirak etmemişti. AKP “hizmette sınır yok” anlayışı ile bu kez “siz hastanede nöbete gitmezseniz nöbeti size getiririz” demişcesine aile sağlığı merkezlerine nöbet uygulaması getirmiştir.

Bu uygulama ile AKP “bir taşla birçok kuş vurma” eğilimini bir kez daha göstermiştir.

Bir taraftan sağlıkta dönüşümün reklamcı/popülist yüzüyle “sağlıkta çağ atlamanın yeni basamağı, artık aile sağlığı merkezlerinde de nöbet tutulacak, aile hekiminiz her zaman yanınızda” derken; diğer taraftan kendi getirdikleri sistemin sonucu olarak acil sağlık hizmetleri ve acil servislerdeki gittikçe artan hem hizmet hem de finansman yükünü azaltarak vatandaşın sırtına vurma eğilimi görülmektedir.

AKP’ nin bayram ve SSGSS yıldönümü hediyeleri gelenekselleşti. (!)
AKP SSGSS’ nin 6.yıldönümüne denk gelen bu bayram da halka hediye vermiştir. Özellikle sağlık hizmetlerinin finansman boyutuyla ilgili konularda sanki gelenek haline gelmişçesine çoğu bayrama rast gelen değişiklikler yaşamaktayız. Bu Kurban Bayramı öncesinde de (1 Ekimden itibaren) Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getirilmiştir. Bu uygulama ile birçok ilaçta daha fazla fiyat farkı ödenecek ve kısaca ilaç için vatandaşın cebinden çıkan para daha da artacaktır.
Bu bayram da hem vatandaş hem de sağlık emekçileri kendi paylarına düşeni böylece almış oldular. Bu olumsuzluklara karşı eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti mücadelemiz devam edecek. 30.09.2014

 

 

 

Mecit TANRIVERDİ

SES Ordu Şube Başkanı

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]