1 Eylül Dünya Barış Günü yaklaşırken IŞİD eliyle Ortadoğu halklarına hastalık, sürgün ve ölüm dayatılıyor.

Suriye, Rojava, Musul derken şimdi de Şengal ve Mahmur…

Emperyalizmin eli kanlı, provokatör örgütü IŞİD, Şengal’de Ezidi halkına saldırarak yüzlerce insanı katletti, yüzlercesini de esir aldı. 400 Ezidi kadın kaçırıldı (akıbeti hakkında bilgi yok), yüz binlercesi de sürgüne zorlandı. Yurtlarını terk ederek sürgüne zorlanan yüz binlerce insan bulaşıcı hastalıklar, açlık ve susuzlukla boğuşarak yaşam savaşı veriyorlar. Bu yaşam savaşını ilk önce çocuklar ve yaşlılar kaybediyorlar. Aldığımız bilgilere göre yüzün üzerinde çocuk ve yaşlının yaşamlarını yitirdikleri ve önlem alınmazsa yeni kitlesel ölümlerin yaşanacağı da belirtilmektedir.

IŞİD canilerinden kaçarak yaşamlarını kurtarmaya çalışan 250 binin üzerinde Ezidi halkı sınırı aşmayı beklerken, halkın 500 bine yakını ise yaşam alanlarını terk ederek sınırlarımıza doğru hareket halindedirler. Sınırı aşmaya çalışan Ezidiler, açlık, susuzluk ve salgın hastalıklarla ölüm kalım savaşı verirken, tel örgünün bu yakası da tehdit altındadır. Bu nedenle, sadece katliamı lanetleyerek, kınayarak vicdan rahatlatılamaz. Bu konuda başta Türkiye halkları olmak üzere dünya halklarının da sorumlulukları ve yapacakları var.

Öncelikle sınırı geçmek isteyenlere engel çıkarılmamalı ve gerekli koşullar (barınma, beslenme, sağlık vb.) hazırlanmalıdır. Sınırın diğer tarafında ise DUHOK’ta yaşanan sürece müdahil olunmalı, insani ve sağlık yardımı ihtiyacı olanlara ulaştırılmalıdır.

AKP Hükümetini sorumluluğunu yerine getirmeye ve sınırımızın iki yakasında da yaşanacak olumsuzluklara karşı önlem almaya çağırıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın da mevcut durumun salgın hastalıklara dönüşmesinin önünü kesmesi için çalışma yürütmesi ve gönüllü sağlık gruplarının çalışma yürütmesine izin vermeli ve destek olmalıdır.  

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak bölge şubelerimizle birlikte IŞİD eliyle yürütülen vahşeti kınıyor ve Ezidi halkına sağlık yardımı yapabilmek için sorumluluk duygusuyla hareket edeceğimizi, yürüteceğimiz çalışmalar hakkında da kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğimizi saygı ile duyururuz. 12.08.2014

 

 

                                                                                              MERKEZ YÖNETİM KURULU

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]