Per, 22 Mayıs 2014

altAKP iktidarı insan yaşamına hiç bir değer vermediğini, iç ve dış politikasını tamamen çıkarlar üzerine kurguladığını her gün yeni pratiklerle ve suçlarla kanıtlamaya devam ediyor.

Suriye sınırı bir yandan çetelerin yolgeçen hanı ve adeta cephe gerisi haline gelmişken diğer yandan sivil vatandaşların çatışmalardan kaçma ya da yiyecek sıkıntısı nedeniyle Türkiye tarafına geçmelerine karşı hedef gözetilerek sorumsuzca ateş açılmaktadır.

18 Mayıs’ta Türkiye tarafına geçmek isteyen Rojavalı bir ailenin üzerine ateş açılmış, açılan ateş sonucu yanında 6-7 yaşlarında iki çocuğu ve babası ile sınırı geçmeye çalışan 28 yaşındaki Saada Darwich isimli kadın karnından vurularak yaşamını yitirmiştir.

Kendilerini fark eden askerlere el sallayıp, bağırarak Türkiye tarafına geçmek istediklerini belirttikleri, buna rağmen Akrep tipi zırhlı bir araçtan taranmaya başlandıkları iddiası durumu daha da vahim hale getirmektedir. 

Uluslararası hukuka da insanlığı da sığmayan bu yaklaşımın üzerinden çok geçmeden bu kez Rojava’dan Türkiye’ye geçmek isteyen 13 yaşındaki Ali Özdemir’e ateş açılmıştır. Ağır yaralanan Ali Özdemir Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşam mücadelesi vermektedir.

Yaşananlar AKP’nin Kürt sorununa ve toplumsal muhalefete yaklaşım politikasından bağımsız değildir. Otoriter ve saldırgan politikalar terkedilmelidir. İnsan yaşamı üzerinden hesaplar yapılmamalı,  insani ve vicdani sorumluluk her tür politikanın üzerinde olmalıdır.

Akrabalarına sığınmak ya da yiyecek temin etmek gibi tamamen insani nedenlerle sınırdan geçmek isteyen Saada Darwich ve 13 yaşındaki Ali Özdemir adlı Rojavalı kardeşlerimize yönelik ateş açılmasını kınıyor, protesto ediyoruz.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]