KESK-AR Ekim Ayı Açlık Ve Yoksulluk Raporu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Birimi KESK-AR, 4 kişilik bir aile için 2013 yılı Ekim ayına ait açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Yapılan araştırmada 4 Kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması olan açlık sınırı, Ekim ayında 1183 TL’ye artış gösterdi, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 3741 TL’ye yükseldi.

alt

  • 2013 yılında Ocak- Ekim dönem aralığı incelendiğinde, açlık ve yoksulluk sınırı yüzde 7 yükselmiş olup, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan nüfus da artmıştır. Temmuz ayına göre ise Ekim ayında açlık ve yoksulluk sınırında yüzde 6 bir tırmanma söz konusudur.
  • Artık düşük bir enflasyon inandırıcılığı kalmayan serbest piyasacı, sıcak paraya bağımlı AKP’nin neoliberal politikaları emekçilerin yaşam kalitesini giderek düşürmektedir.
  • İnsanca yaşam için aylık yapılması gereken asgari gıda ve içecek harcaması Mayıs ayında 1099 lira iken, Ekim ayında bu tutar 1183 liraya yükselmiştir. Bu da, aynı bütçeyle hanelere daha az gıda girmesi veya alınan gıda niteliğinin düşmesi ile aynı anlama gelmektedir.

Sağlık ve Gıda fiyatlarında Yüksek Artış

TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı Tüketici Fiyatları Endeksinde en yüksek artış yüzde 9,56 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken, endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,91, ev eşyasında yüzde 1,58, lokanta ve otellerde yüzde 0,94, eğlence ve kültürde yüzde 0,62 artış gerçekleşti.

alt

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre değerlendirildiğinde en yüksek artış sağlık kalemi harcamalarında gözlenirken, laboratuar tahlil hizmetleri fiyatlarında bir yıldaki artış 4 katı aştı. Bunu ultrason hizmetleri, diş dolgu hizmetleri ve hastane yatak ücretleri izledi.

alt

Enflasyon Dokuz Ayın Zirvesinde

Enflasyon karşısında ücretlerin gerilemesiyle emekçilerin alım güçleri düşmekte, hayat her geçen gün daha pahalı bir hale gelmektedir.

TÜİK rakamlarına göre Ekim ayında enflasyon aylık bazda son bir yılın en yüksek düzeyinde gerçekleşmiştir.

Tüketici fiyatlarında artış bir önceki aya göre yüzde 1,80 artış gösterirken, 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 7,71 arttı. Yıllık ortalamaya göre ise Ekim ayındaki fiyat artışı yüzde 7,32 olarak gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış, enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir etki yaparken, Mayıs ayı itibaren dış kaynak girişlerinin gerilemesine bağlı olarak TL’deki değer kaybı enflasyon üzerinde itici bir gücü oluşturuyor.

Enflasyonun yeniden çift hanelere yükselmesine ilişkin beklenti ise, hali hazırda giderek olumsuzlaşan açlık ve yoksulluk sınırını daha da yukarı itici etkiye sahip. Diğer bir ifade ile mevcut politikaların sürdürülmesi halinde gelecek dönem daha fazla bir nüfus açlık sınırının altında yaşamaya mahkum olacak, yoksullaşanların sayısı ciddi bir oranda artması kaçınılmaz olacaktır.

AÇIKLAMA

KESK-AR tarafından yapılan Açlık ve Yoksulluk hesaplaması, her ay TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi tarafından açıklanan veriler kullanılarak hazırlanmaktadır.

Kişilerin yaşamının sürdürmesinde ihtiyacı olan asgari tüketim harcamalarının hesaplanmasında Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyabetik bölümünün hazırladığı “Türkiye’ye özgü beslenme kalıbı” dikkate alınmaktadır.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]