Ethem Sarısülük Davası Başlamadan Ertelendi!

Facebook
Twitter
WhatsApp

altAnkara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ethem Sarısülük davasının ilk duruşması dün (23 Eylül) 09:00 civarında başladı. Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz da duruşmaya katıldı. Duruşma öncesi Ankara Adliyesi önünde protesto eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına KESK dönem sözcüsü Mevlüt Çakmak okudu. Çakmak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

alt“Unutulmamalıdır ki ‘Benim polisim kahramandır’, ‘Müdahale emrini ben verdim’ sözleri Tayyip Erdoğan’dan başkasına ait değildir, bu sözler Haziran’dan beri halka karşı sürdürülen kirli devlet şiddetinin hem siyasi sorumlusunun hem de polis komutanı olduğunun açık ifşaatıdır ve kanıtıdır. AKP iktidarı kendisine muhalif olan tüm kesimleri bertaraf etmek için çeşitli oyunlar tezgahlamaktadır. Ethem Sarısülük’ü öldüren polisin bilerek ve isteyerek silahını kullandığı rapor edilmiştir. Buna rağmen siyaset, yargı ve polis birbirilerini korumaya devam etmektedirler. Bu oyunları bozmak ise bizlerin, Emek ve Demokrasi Güçlerinin boynunun borcudur.” dedi. Açıklamanın tamamını okumak için tıklayınız.

Basın açıklamasının ardından duruşma salonuna geçen müdahil avukatlar, Sarısülük’ün yakınları ile sanık avukatları ve polisler arasında tartışma çıktı. Bu esnada polis Şahbaz’ın takma peruk, kaş ve sakalla duruşma salonuna geldiği görüldü. Savcının talebi üzerine, mahkeme başkanı önce “kamu güvenliği” gerekçesi ile duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi, sonra da duruşma 28 Ekim tarihine ertelendi. Bu esnada izleyicilere koridorda çevik kuvvet polisleri müdahale etti, mahkemeye katılanlar da zorla dışarıya çıkarıldı.

“İddia-name”

Savcı Veli Dalgalı’nın hazırladığı iddianamede, Şahbaz’ın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81. ve 27/1. maddeleri uyarınca “taksirle insan öldürmek” suçlamasıyla yargılanmasını isteniyor.

15 sayfalık iddianamede, savcı Dalgalı merminin Sarısülük’ün başına sekme olmadan direkt olarak isabet etmesinin, “şüphelinin maktulü doğrudan hedef alarak ateş ettiği anlamına gelmediğini” ileri sürdü. Sarısülük ailesinin avukatı, istenilen cezanın 1 yıl 4 ay ile 5 yıl arasında olduğunu, ceza indirimleri de göz önüne alındığında polis Şahbaz’ın hapse bile girmeyeceğini söyledi.

Bilirkişi Raporu

Sarısülük’ün ölüm anıyla ilgili görüntüleri inceleyen Almanya Televizyon ve Film Yüksekokulu Belgesel Yönetmenliği Profesörü Dr. Klaus Stanjek ile polis Şahbaz’ı değerlendiren Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu, iki ayrı bilirkişi raporu hazırladı.

Prof. Dr. Klaus Stanjek, raporunda, sanık polisin öfke krizi geçirdiğini ve olayın meşru müdafaa olmadığını yazdı.

Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevilay Çelenk Özen ile Öğretim Görevlisi Enver Özüstün imzalı bilirkişi raporunda da, savcılığın talebiyle yazılan ilk raporda yer almayan önemli bir tespitte bulunmuştu. Bu raporla, “Şahbaz’ın daha göstericilerin yanına gitmeden silahını çektiği ve yerdeki eylemciyi tekmelerken silahının mekanizmasını kurduğu, Ethem’i vururken yüzünün ona dönük olduğu” ortaya çıktı.

alt

alt

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]