112 Sağlık emekçileri 24 saat kesintisiz hizmet veren depremlerde yangınlarda trafik kazalarında toplumsal olaylarda her türlü hastalık durumunda en kısa sürede vakaya yetişen gerekli müdahaleyi yapıp acil servise götüren bir ekip anlayışıyla 112konteynırmahkumçalışmaktadır. Bazı 112 sağlık istasyonları doktorlu bazılarında sadece acil tıbbi teknisyenler ve paramedikler bulunmaktadır. Çok iyi bir acil sağlık hizmeti verebilmesi için ambulansların teknik donanımı en iyi şekilde çalışanlarında moral ve motivasyonların en üst seviyede olması gerekmektedir. Oysa yaptığımız araştırmalara göre 112 sağlık çalışanların bir kısmının yeni açılan sağlık istasyonların dinlenmeye ve kalmaya müsait olmayan Van depreminde kullanılan konteynırlara yerleştirildiğini gördük. İlimizde olağan üstü durumlar yokken yani deprem, savaş vb felaketler yokken çalışanları konteynırlara reva görmek insani değildir. Şuanda 5 noktada 112 sağlık istasyonunda bu uygulamaya başlanmıştır. Ancak sağlık çalışanların çoğu en yakın binalı noktalarda kalmaktadır.

Konteynırların can güvenliği yok,2metrekarelik alana sahip pencereleri demirli değil,,küçücük olan odaların ısınma sorunu var,yağmur yağdığında su basıyor,soba yakıldığında plastik kokusu geliyor.vakaya çıktıklarında 2 farklı konteynırlar olduğundan iletişim sorunu yaşanmaktadır. Çalışan paramedik ve acil tıbbi teknisyenlerin çoğu genç ve kadın olmasından kaynaklı ciddi anlamda güvenlik zafiyeti olacağını

Düşünmektedirler. son yıllarda sağlık emekçilerine yönelik süren şiddeti düşündüğümüzde bu kaygıya hak vermemek elde değil.

   112 sağlık emekçilerinin talepleri;

***Acil hastaların müdahalesinde ve iyileşmesinde önemli bir faktör olan 112 sağlık çalışanların konteynır uygulamasına derhal son verilmeli, insanca kalabilecekleri ve dinlenebilecekleri binaların yapılması(112 emek noktası gibi)

***idare tarafından şuanda dillendirilen ancak henüz uygulamaya geçilmeyen 08-16 ya da 16-08 vardiya çalışma şeklinin iptal edilmesi, 24 saat çalışmanın devam ettirilmesi.

***Çoğu zaman vaka nedeniyle hastanedeki yemek saati uymamakta bu nedenle aç kalınmaktadır. Bu sorunu çözmenin tek yolu yemek ücreti ödenmelidir.

***Olay yeri güvenlik önlemlerinin artırılmasını istiyor. Çoğu zaman olay yerinde emniyet ekipleri olmuyor ya da geç geliyor.

***Yoğun çalışma koşullarından dolayı nokta temizliği yapılamıyor, bunun için personel görevlendirilmelidir.

       ***son günlerde paramediklerin ve acil tıbbi teknisyenlerin zorla şoför olarak çalıştırılmasını istemiyorlar. Çoğu mesleğe yeni başlamış deneyimi olmadığı halde şoför olarak çalıştırılmakta bu nedenle de kazalar olmaktadır.

***112 sağlık emekçilerine yönelik sözlü ve fiziki şiddet uygulayanlara karşı ağır cezai yaptırımların uygulanmasını istiyor.

       Bizler sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası olarak buradan Sağlık bakanına sağlık müdürlüğüne seslenmek istiyoruz.

 

Hem Halkımızın sağlığı, hem de 112 sağlık emekçilerinin insanca çalışabilmesi ve yaşayabilmesi için taleplerinin dikkate alınması ve çözüm üretilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde mücadelemizi işyerlerinin önüne taşıyacağız.

 

                         GAZİANTEP SES ŞUBE BAŞKANI

                                            BEHÇET EŞKİLİ

                                             1.03.2013

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]