06 Haziran 2012 günü sabah saatlerinde Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile Terörle Mücadele Ekipleri tarafından evlerinden ve yurtlarından apar topar gözaltına alınan 50 öğrenci; üç gün boyunca Terörle Mücadele nezarethanelerinde tutuldu.

Kendilerine bizzat savcılık tarafından yöneltilen sorularda “yaptıkları toplantılar ile hükümetin sağlık politikalarında kaydettiği ivmeyi baltalamaya çalıştıkları” gerekçesi ile “hükümetin sağlık politikalarını neden beğenmedikleri” soruldu. Örgüt üyeliği kapsamında yargılanmanız için yeterli olan bu gerekçeler sonrası Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Ergoterapi bölümlerinde sınavlarına hazırlanıyor olması gereken öğrenciler TMK kapsamında Özel Yetkilendirilmiş Mahkemelerde 8-9 Haziran 2012 tarihinde hakim karşısına çıkarıldı.

09.06.2012 günü mevcut sağlık politikalarına muhalefetin bedeli olarak 50 öğrenciden 13’ü tutuklanarak F Tipi cezaevlerine gönderildi. Aradan geçen süre boyunca dosyadaki gizlilik kararı, delillerin görülmesine bile fırsat verilmemesi, gerekçesi açıklanamayan tutukluluğun devamı kararları, her türlü hak ihlali sürdü.

Aradan geçen 5 aylık süreye karşın 07.11.2012 günü hiçbir şekilde örgüte bağlanamayan iddianame yazıldığında, yeni terör kavramının içler acısı durumu da gözler önüne serilmiş oldu. Öğrencilerin suçları arasında 13.03.2011 günü on binlerin katılımı ile Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleşen “Çok Ses Tek Yürek Mitingine katılmak” ve “anadilde eğitim – anadilde sağlık pankartı taşımak” ya da yine kapalı bir spor salonu dolusu sağlıkçının sağlık politikalarını tartıştığı “Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi” etkinliğinde yer almak, mahallelerde sağlık bilincinin araştırıldığı anket ve eğitim çalışmaları yapmak yer almaktadır.

Yargılanan öğrencileri, aileleri, arkadaşları, emek ve demokrasi örgütleri ile bazı siyasi parti temsilcileri de yalnız bırakmadı. TTB, Ankara Tabip Odası, SES Genel Merkezi, SES Ankara Şubesi, KESK, Eğitim Sen, BES, BTS, TMMOB, DİSK/Genel-İş, Halkevleri, İHD, TİHV yönetici ve temsilcileri, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Ayla Akat Ata, CHP milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Nurettin Demir, Sezgin Tanrıkulu, İlhan Cihaner, Veli Ağbaba, Özgür Özel, Hülya Güven, Candan Yüceer, Muharrem Işık, Ayşe Eser Danışoğlu ve Orhan Düzgün ise duruşmaya katılarak öğrencilere destek verdi.

Bugün yapılan duruşmada tutuklu öğrencilerin hepsi tahliye oldu.

 

                                                          

 

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]