Cezaevlerinde başlayan açlık grevlerinin 56. gününde artan ölüm risklerine dikkat çeken KESK ve DİSK “ölüm değil,çözüm istiyoruz” sloganıyla ortak bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasına Yazar Hasan Kıyafet başta olmak üzere pek çok yazar ve sanatçı da destek verdi. Attalos Heykeli önünde bir araya gelen KESK ve DİSK üyeleri adına basın açıklamasını KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar okudu.

Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar “Cezaevlerinde başlayan açlık grevlerinin 56. gününe geldiğimiz bugün, çözüme dair hiçbir adımın atılmaması olumdegilyasamkazansinduyduğumuz kaygıyı daha da arttırmaktadır…12 Eylül faşist darbesinden bu yana Türkiye sayısız açlık grevlerine tanık olmuştur. 12 Eylül’ün en büyük mirasçısı olarak iktidarı ele alan AKP hükümeti ise 12 Eylül’den de daha büyük bir karanlığı kendi baskıcı ve otoriter rejimi altında inşa ederek günümüze taşımaktadır. Savaşın, şiddetin, baskının ve inkarcılığın üzerinden beslenen AKP rejimi, bugün birçok insana “insanca yaşam” için açlığa, ölüme yatmayı çözüm olarak göstermiştir. Geçmişte darbecilere karşı yapılan açlık grevleri, bugün daha karanlık bir geleceğin ufkunu işaret eden AKP hükümetine karşı yapılmaktadır” dedi.

Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar “Kürt sorununda barış ve kardeşliğe, bir arada yaşam umutlarına karşı örülen barikatlarla geldiğimiz bugünkü süreçte, AKP hükümeti ısrarla çözümsüzlük politikalarını sürdürmekte, Kürt halkının demokratik taleplerine silah ve şiddetle yanıt vermektedir. Niteliğini siyasi ve insani taleplerin belirlediği açlık grevleriyle seslerini duyurmak isteyenlerle de “Aç kalan falan yok, herkes her şeyi yiyor” ifadeleri ile adeta dalga geçmektedir. Yetmezmiş gibi Kürt halkının seçilmiş temsilcilerini çözümün bir parçası yapmak yerine tasfiye etmeyi amaçlamaktadır. Kuşkusuz bugün demokrasi tarihinde başka hiçbir yerde eşine rastlanmayan olaylar ülkemizde yaşanmakta, içlerinde milletvekillerinin de bulunduğu, açlık grevlerinde yükselen sese ortak olmak isteyenlere gazla, copla yanıt verilmektedir. AKP hükümeti, artık rutinleşen tutumuyla, bir yandan kendine karşı büyüyen muhalefeti baskı ve şiddetle bastırmaya çalışmakta, diğer taraftan adeta rehavet içinde soğukkanlılıkla ölümleri beklemektedir…

AKP hükümetine sesleniyoruz, bugün kendinizi bir nebze de olsa tarih sahnesinde aklama günüdür, çok geç olmadan üzerinize düşen insani sorumluluğu yerine getirin ve açlık grevlerine artık son verin! Aksi takdirde sizlerin de altından kalkamayacağınız sonuçlar ortaya çıkacak, yaşanacak olan ölümlerin, sakatlıkların ve gerilimin sorumlusu sadece siz olacaksınız!

Artık insanlık tarihinde ölümle sonuçlanabilecek açlık grevlerine yer yoktur. Bu konuda, insani ve vicdani sorumluluğu yerine getirmeyenler, olumsuz herhangi bir sonucun bedelini çok ağır ödeyecek, tarihe zalimlikleri ile geçeceklerdir. Bu tarih de, bu halk da elbette ölümlerin, acıların, yitirilen umutların hesabını çok geçmeden bu zalimlerden soracaktır.
İnsan yaşamını hiçe sayan yaklaşımlarla ölümün değil yaşamın galip gelmesi için, bizler de emek ve demokrasi güçleri olarak, AKP hükümetini sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. İnsanı yaşatmak için bu kez ölüm değil yaşam kazansın”dedi.

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]