Şerzan KURT’un katledilmesiyle ilgili olarak açılan davanın 18. duruşması yapıldı. Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmada, Sanığın tahliyesine karar verildi. Hukuksuz kararı kınamak için Atatürk Parkında Batman Emek ve Demokrasi Güçleri olarak basın açıklaması yaptık. Basın açıklamasından önce Batman Baro Yönetiminden Avukat Hamit ÇAKAN verilen kararın hukuksuzluğuna değindi. Ardından Şerzan KURT’un babası Ömer KURT konuşma yaptı. Basın açıklamasını Batman Eğitim-Sen Şube Başkanı Bülent HATUN okudu. Basın açıklamasından sonra kitle dağıldı.


BASINA ve KAMUOYUNA

 

Muğla Üniversitesi’nde öğrenci olarak okumakta olan Şerzan Kurt 2010 yılı Mayıs ayında Gültekin Şahin isimli polis tarafından kasten vurularak öldürülmüştür. En azından iddianameye göre fail olası kast ile hareket etmiştir.

Bu yaşanan vahim olay toplumun tüm kesimlerinde ciddi tepkilere yol açmış, failin hakkettiği şekilde yargılanacağı ve hakkettiği cezaya çarptırılacağı bizzat o dönem taziye ziyaretine gelen Bakanlar ve Bürokratlar tarafından dile getirilmiştir.

Fail ile ilgili yapılan yargılamada 07.09.2012 tarihinde Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karar verilmiş ve kararla birlikte failin tahliyesine karar verilmiştir.

Mahkemece verilen bu karar toplum vicdanını çok ciddi bir şekilde yaralamıştır. Zira ortada kasten adam öldürme eylemi varken, savcılık makamı tarafından hazırlanan iddianamede failin olası kastla hareket ettiği belirtilmiştir. Yargılama sonunda iddia makamı tarafından failin olası kastla hareket ettiğinden bahisle cezalandırılması ve failin tutukluluk halinin devamı istenmesine rağmen, mahkemece olası kasttan faile ceza verilmiş ama ne yazık ki tamamen hukuka aykırı bir şekilde, asıl fail olarak kabul ettiği şahsı açık bir çelişkiye düşerek yardımcı fail olarak kabul etmiştir. Böylelikle faile verilen cezada indirime gitmiş, bu da yetmezmiş gibi toplum vicdanını bu denli yaralayan bir vaka da failin tahliyesine karar vermiştir. Toplum vicdanını bu denli yaralayan bir olayda cezanın alt hadden verilmesi ayrıca düşündürücüdür.

Zaten dava açılır açılmaz güvenlik gerekçeleri ile Eskişehir ilinde davanın görülmesine karar verilmesi, gerekçeli kararda yardımcı fail olarak ismi geçen Oktay Kebabçı isimli polis memuru hakkında hiçbir işlem yapılmamış olması ve katılan avukatların öne sürdükleri taleplerinin ret edilmiş olması, mahkemenin bu yönde karar vereceğinin ayak izleri olarak rahatlıkla görülebilirdi. Fakat yine de toplumun umudu failin hak ettiği cezayı almasıyken, Mahkemece bu şekilde usul ve yasaya aykırı karar verilerek hem toplum vicdanı hem de hukuk vicdanı ciddi bir şekilde yara almıştır.

Şiddet olaylarına hiç bulaşmamış, birçok seçilmiş siyasetçi, öğrenci, gazeteci, avukat, sendikacı ve sivil toplum örgütü temsilcisi, iktidar şemsiye altında bulunmadığı için, uzun tutukluluk süreleri ile ceza evlerinde bulunmakta iken, henüz gencecik bir üniversite öğrencisini, silahla ve olası kastla öldüren bir şahsın, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması, yargının tarafsız, bağımsız ve adil olması gerekirken, toplumun bu yöndeki inancını ciddi bir şekilde sarsmıştır.

Bizler Batman’daki STK temsilcileri olarak; böylesi bir yargı kararının kabul edilemez olduğunun bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Ailesinin üniversite okuması için gönderdiği gencecik bir fidanın diplomasıyla dönmesi beklenirken, memleketine bir tabut içinde cenazesinin gelmiş olması, üstelik katilinin de serbest bırakılmış olması hiçbir vicdana sığmamaktadır. Bu hukuka aykırı karar tüm toplumun vicdanında acı bir yara olarak duracaktır.11.09.2012

 

                                                                                                                                                            Bülent HATUN

Emek ve Demokrasi Platformu

 

 

batmanserzankurtadalet

batmanserzankurtadalet2

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]