AKP İktidarı elektriğe, doğalgaza ve benzine durmadan zam yapıyor. Doğalgaza % 18.72, elektriğe % 9.26  zam yapılırken; bir ay içinde benzine 3 kez yapılan zam oranı % 9’a ulaşmıştır.

Otomatik fiyatlandırma yöntemi ile petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan her artış elektriğe, doğalgaza, benzine zam olarak  yansıyor ve halkın cebini yakıyor. Emeğinden başka satacak bir şeyi olmayan biz emekçilerin omzuna binen bu yük, çekilmez olan hayat koşullarını daha da kötü hale getiriyor. Akaryakıta yapılan zam,  diğer  mal ve hizmetlerin fiyatlarının da artmasına neden olmaktadır. Örneğin bir önceki yıl 1 TL’ye alınan temel gıda maddesi bu yıl 2 TL olmuştur.

Asgari ücret artışında işçi ve kamu emekçilerine yapılacak zam konusunda kaşıkla verme politikası güden AKP hükümeti, insanların en temel ihtiyacı olan elektrik, doğalgaz ve benzinde halktan kepçe ile almakta; emekçilerden verginin vergisini alarak iktisat teorilerini alt üst edebilmektedir.

Benzine,  doğalgaza, elektriğe zam yapanlar; iş asgari ücret belirlenmesine geldiğinde ellerini ceplerine atmayarak işçi düşmanı tavırlarını sürdürürken, kamu emekçilerine sözde toplu sözleşme uygulamasını bile aylarca hayata geçirmezken sermayenin taleplerini anında karşılamaktadır.

Hükümetin elektriğe, doğalgaza, benzine yaptığı zam oranlarına göre kamu emekçilerine, asgari ücretlilere ve işçilere zam vermelidir. Elektrik ve doğalgaz fiyat artışını ham petrol fiyat artışına bağlayan sermaye yandaşı hükümet, zaten pamuk ipliğine bağlı olan Ortadoğu`daki politik dengelerde savaş yanlısı, halkların karşıtı politikalar güderek petrol varil fiyatlarının spekülatörler tarafından yükseltilmesine katkı sunmaktadır.

Hükümet, bir yandan Ortadoğu bölgesinde enerji savaşlarına Amerikan taşeronluğunu yapıp kan üzerinden kâr etmek isteyenlere omuz verirken; bir yandan da her türlü baskı ve şiddete karşı sesini yükselten biz emekçilere biber gazını reva görmekte, adeta bir yandan doğalgaz zammı ile ceplerini boşaltırken bir yandan da gözlerine sıktığı gazla muhalefetin sesini kesmektedir.

“Yapmak zorunda kaldık, tatsız bir iş yaptık” açıklamaları yapan zamların sorumlusu siyasi iktidar, ülkenin enerji ihtiyacını özelleştirmeler ile sermayenin iki dudağı arasından çıkan söz belirlemektedir.

 

·         Kölelik ücreti olan asgari ücretle yedi milyon çalışanın olduğu,

·         Altı milyon işsizin olduğu,

·         Açlık sınırının 1.000 TL olduğu,

·         Yoksulluk sınırının 3.000 TL olduğu

Ülkemizde bu zamları kabul etmiyor ve Kamu emekçileri başta olmak üzere bütün halkımızı, yapılan bu zamlara karşı tepkilerini  her alanda göstermeye çağırıyoruz.

 

 DİYARBAKIR KESK ŞUBELER PLATFORMU

ozelhastaneistenatma

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]