Trakya’nın bir bölümü ile İstanbul’da büyük bir felakete dönüşen sel baskınları sonucunda çok sayıda can kaybı bizleri derinden etkilemiş ve üzmüştür.

Topluma derin acılar yaşatan bu felaket doğal afet değil; plansız şehirleşmeye oy avcılığı için izin verenlerin ve halka planlı bir belediyecilik hizmeti götürmeyenlerin, geliyorum diyen sel baskınlarına karşı önlem almayarak seyreden kent yöneticilerinin hatalarının afetidir, Topluma kadermiş gibi dayatılan bu felaketler, rant ekonomisinin getirdiği felaketlerdir.

 

“15 ilde sel baskını bekleniyor herkes önlemini alsın” demekle hiçbir yetkili sorumluluğunu üstünden atamaz ve halka karşı ödevini yapmış olmaz.

 

Sel baskınında yaşanabilecek sağlık sorunları için ilkyardım hizmeti, sonrasında ortaya çıkabilecek hastalıklar konusunda görev yapacak olan sağlık kuruluşlarının kendisinin ve ulaşım yollarının sular altında kalması ise deprem bölgesi de olan İstanbul ve çevresinin kaderi ile baş başa bırakıldığını göstermektedir.

 

Bu hastanelerden biri de eski bataklık bölgede, dere yatağında olması nedeniyle uyarılara karşı inşa edilen Silivri Devlet Hastanesidir ve altı ay önce açılmıştır. Uyarıları dinlemeyerek hastaneyi dere yatağına yaptıran AKP’nin sağlıkta dönüşümcüleri, hastanenin bodrum katında bulunan çok sayıda tıbbi cihazın kullanılamaz hale gelmesinin,  tüm hastaların tahliye edilmek zorunda kalınmasının hesabını vermelidirler.

 

Yaşanan felaketlerin sorumluları mutlaka hesap vermelidir. Bunun için bizler, felaket ve ölüm sırası bekleyenler olmayı kabul etmeyeceğiz. Bize kader olarak dayatılmak istenenlere boyun eğmeyeceğiz. Doğal afetlerin sosyal afetlere dönüşmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Felakete yeni acıların, sağlık sorunlarının eklenmemesi için bu bölgelerde yaşayanların, başta temiz su kullanımı olmak üzere tüm temel ve sağlık ihtiyaçları karşılanmalıdır. Kamu otoritesi halk sağlığı için üstüne düşen görevleri, taşerona ihale etmeden eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir.

 

Sel nedeniyle evini, eşyasını ve en önemlisi canını kaybedenlerin acısını yürekten paylaşıyoruz. 10.09.2009

 

 

 

MERKEZ YÖNETİM KURULU

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]