ABD: Kriz derinleşiyor, işten çıkarmalar yaygınlaşıyor
ABD’de işsizlik hızla artıyor. New York Times’a konuşan, Global Insigt baş ekonomisti Nigel Gault’a göre, yıl sonuna kadar işsizlik oranı yüzde 8,5 olacak.
Challanger, Gray & Christmas firmasının istatistiklerine göre Eylül ayına kadar ilk dokuz ayda işten çıkarmaların en yüksek olduğu beş sektör şunlar: Finansal sektör, 111,200 kişi; Otomotiv: 94,900 kişi; Hükümet/Kamu Yararına çalışan sektörler: 66,800 kişi; Taşımacılık sektörü: 62,000 kişi; Perakende: 51,300 kişi.
Filipinler: Küresel Göç Forumu – Göçmenler Finansal Krizin etkilerine karşı korunmalıdır
Uluslar arası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) başkanı Sharon Burrow, Manila’da düzenlenen İkinci Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’nda, “Küresel krize karşı alınacak önlemler insanların hareketliliğini kısıtlamamalı, aksine garanti altına almalıdır” dedi.
ILO tahminlerine göre, devam eden finansal kriz dünya çapında 20 milyon işçinin işini kaybetmesine yol açacak. ILO’nun tahminlerine göre, günde bir doların altında gelir ile geçinen insanların sayısı 40 milyona çıkabilir, günde iki dolar gelir ile geçinen insanların sayısı ise 100 milyonu aşabilir. Bu tahminlerin iyimser tahminler olduğu söyleniyor.
Burrow, “Önceki krizde olduğu gibi, işlerini ilk kaybedecek olanlar göçmen işçilerdir. Göçmen işçilerin sayıca fazla olduğu inşaat gibi sektörler bu durumdan daha fazla etkilenecektir. 1997’deki Asya krizinde, hükümetlerin ilk tepkisi, kendi vatandaşlarına iş sahası açmak için göçmen işçilerin sınır dışı edilmesi olmuştu.” dedi.
İspanya: Basklılar referandum istiyor
İspanya’nın Bask bölgesinde binlerce eylemci, bağımsızlık için referandum hakkı talebiyle sokaklara çıktı.
Bölgesel yönetim daha önce oylama yapmayı planlamıştı, ancak bu teklif İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmişti.
Eylemi düzenleyenlerin açıklamasına göre, altı Bask şehrinde düzenlenen gösterilere 20 bin kişi katıldı.
Mahkemenin kararına başka türden bir tepki olarak, Bask’ta iki demiryolu istasyonunda patlama gerçekleşti. Bombalama eyleminin ETA veya milliyetçi genç sempatizanlar tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor.