Emek Platformu bileşeni 17 örgüte üye emekçilerin düzenlediği 2 saatlik "çalışmama" eylemi tüm Türkiye çapında büyük bir coşku ve katılımla gerçekleştirildi.

Yürüyüşlere 100 binlerce kişi katıldı. Yapılan eyleme büyük destek veren halk da yürüyüşlere alkışlarıyla destek verdiler.   Emek Platformu’nun Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı yaptığı 2 saatlik iş bırakma eylemi kapsamında Ankarada KESK'e bağlı sendikalar Numune Hastanesi’nden Sağlık Bakanlığı’na kadar yürüdüler. Yürüyüş sırasında emek platformu üyeleri, “AKP al yasanı başına çal”, “AKP sağlığa zararlıdır”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları attı. 

Sağlık Bakanlığı önünde açıklama yapan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yasa tasarısının çalışanlarda hak kaybına neden olacağını belirterek, bu tasarının yasalaşması halinde emekli aylıkları oranlarının düşeceğini, prim borcu olanların da sağlık hizmetinden yararlanamayacağını söyledi.

Daha iyi sağlık hizmeti alabilmek için cepten para ödemek zorunda kalınacağının altını çizen Tombul, “Bunlar hark kaybı değildir de nedir” dedi. Tombul “Kendinizi düşünün, çocuklarınızı düşünmeyin. Bu ahlaksız tekliftir. Geleceğimizi sattırmayacağız. Biz sadece kendimizi için değil, toplum için çocuklarımız için mücadele ediyoruz. Bu ahlaksız teklife uyumayacağız. Sesimize kulak vermezlerse yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’na geldiği gün sendika temsilcileri Meclis önünde toplanacaklar” diye konuştu.  Ankara fotograf

 

İstanbul’da binlerce emekçi SSGSS yasasına karşı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Saraçhane Meydanı’na yürüdü. 2 bin kişi başlayan eylem yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla sona erdi. Halkın eyleme ilgisi ve desteği ise yoğun oldu. 

Saat 10 civarı çoğunlukla iş bırakan sağlık emekçilerinin oluşturduğu emekçiler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde toplandı. Hükümetin sağlık alanındaki saldırılarını ve mezarda emeklilik düzenlemesini protesto eden topluluğa iş bırakan diğer emekçilerin katılımıyla sayısı giderek artan topluluk saat 11.30 civarı Cerrahpaşa Hastanesi bahçesinden Aksaray yönüne doğru yürüyüşe geçti. Tramvay yolunu trafiğe kapatan topluluk Aksaray üzerinden Saraçhane meydanına kadar yürüdü. Yol boyunca sendikaların, sol partilerin ve grupların, üniversite örencilerinin, liselilerin ve çevrede eylemi izleyen halkın katılımıyla giderek uzayan yürüyüş kolunun bir ucu Aksaray’dan Saraçhane yönüne doğru dönerken, diğer ucu daha Cerrahpaşa yönünden Haseki Hastanesine ulaşmaktaydı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan doktor, hemşire ve sağlık memurlarından oluşan yaklaşık 200 kişilik grup, A Poliklinik binasına doğru yürüyüşe geçti. Pankart taşıyarak slogan ve alkışlar eşliğinde yürüyen gruba hastalar da destek verdi. A Poliklinik önünde toplanan grup adına açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, "Bir sağlık haftasına daha sağlıkta yıkım programıyla, sağlık ortamının sorunlarının çoğaldığı bir ortamda giriyoruz" dedi. Sağlık çalışanlarının iş ve ücret güvencesinin tehdit altında olduğunu söyleyen Tuncer, "Sözleşmeli çalışma yaygınlaşıyor. Sağlık kurumlarını işletmeye dönüştürerek, hastanelerin birer ticarethaneye dönüşmesi nasıl olur? Bu ticarethanelerde alınıp satılacak olan sağlığımız değil midir? Sağlık hizmetçilerinin niteliğini düşüren, sağlık çalışanlarını işinden eden taşeron, sözleşmeli ve güvencesiz çalışmaların kaldırılması için tüm Türkiye'de alanlardayız. İş bırakma eylemi yapıyoruz" diye konuştu.  İstanbul fotograf   İstanbul-Okmeydanı     İst-Aksaray

Diğer illerin fotografları:

Bursa  Adana1  Adana2  Ordu  İstanbul-Şişli   Eskişehir  İzmir  Edirne   Samsun1  Samsun2  Batman

Manisa  GaziAntep  Mersin

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]