.

Yunanistan:Kamu çalışanları grevde

Yunanistan’da kamu çalışanları emeklilik haklarını savunmak için iki ayda ikinci kez greve gittiler. Grevciler Atina ve Selanik başta olmak üzere 8 kentte büyük gösteriler yaparken, liman, feribot, tren, metro ve otobüs işçileri de greve katıldı. Sadece acil servislerinin çalıştığı hastaneler ve okullar durdu, devlete bağlı gazeteciler, inşaat çalışanları, yargı çalışanları da eyleme katıldı. Mühendisler, avukatlar ve banka çalışanları da eylemdeydi.  

Fabrika işçilerinin de katıldığı grevde arkeologların eylemi nedeniyle antik gezi yerleri kapatıldı. Emeklilik hakkımıza dokunmayın sloganları atan kamu çalışanı sendikaları General Confederation of Workers of Greece (GSEE) ve Civil Servants’ Supreme Administrative Council (ADEDY), eylemlerin süreceğini ve Perşembe günü parlamentoya bir yürüyüş düzenleneceğini açıkladı. Ülke ise bir seks skandalı nedeniyle intihar eden bakanı ve parlamentodaki çoğunluğunun tek oya düşmesiyle uğraşıyor. 

 

FAS: Kamu sektörü işçileri grevde

Cuma günü Fas kamu sektörü işçileri bir günlük genel grev yaparak hükümetten ücret artışı istediler. İşçiler, ülkenin 1958’de bağımsızlığına kavuşmasından bu yana reforma gidilmeyen kamu sektöründe iyileştirmeler istiyorlar. Asgari ücret uygulaması, sağlık yardımlarının iyileştirilmesi, emeklilik sisteminde reform ve bakmakla yükümlü olduklarına yönelik yardımların artırılmasını istiyorlar.
Doktorların yüzde 50’den fazlasını temsil eden bağımsız sendika SIMSP 5 Şubat’tan beri her gün 35 üyesi tarafından yürütülen grev nöbetini sürdürüyor. Ancak hükümet sendikanın yetkili olmadığını ileri sürerek görüşmeyi reddediyor.

Kamu sektörü çalışanları ise en az 150 bin belediye işçisinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını duyurdu. Kamu grevi eğitim, sağlık ve belediye hizmetlerinde etkili oldu. Greve Fas’taki beş ulusal sendika katıldı. FDT (Democratic Labour Federation), UNMT (National Union of Moroccan Labour) ve USF (Civil Servants’ Union). Grev etkili olurken Başbakan Abbas El Fassi grevi kınadı. 

 

Ürdün: Doktorlar işe gitmesin

Ürdün’de sendikalar Perşembe günü sağlık bakanlığı önünde bir açıklama yaparak bakanlığın Ürdünlü doktorlara İsrail’deki bir eğitim çalışmasına katılma çağrısında bulunmasını protesto ederek doktorlara gitmemelerini söylediler. Sendikalar, Siyonist çetelerin Filistinli kardeşlerimize yönelik en çirkin suçları işledikleri bir dönemde bakanlığın Siyonist oluşumla ilişkilerin normalleştirilmesini destekleyen kararından üzüntü duyuyoruz” dediler. Söz konusu çağrı İsrail Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Centre for International Cooperation (MASHAV), tarafından yapılmıştı.  

www.sendika.org’dan alınmıştır. 20.02.08

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]