Yapılan araştırma sonucunda, engelli annelerinin ortak sorunlara sahip olduğu ortaya çıktı.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı Sosyal Hizmetler Bölümü tarafından yapılan araştırmada, engelli çocuklara sahip annelerin yaşadığı ortak sorunlar tespit edildi. Araştırmaya göre bu annelerin, sosyal ve psikolojik rehabilitasyona ihtiyaç duydukları belirlendi.

Doç. Dr. Veli Duyan tarafından yapılan “Grup Çalışmasının Engelli Çocuğa Sahip Annelerin Benlik Saygısı ve Yalnızlık Düzeyine Etkisi” konulu araştırmada, engelli çocuklara sahip annelerin sosyal ve psikolojik durumu incelenerek, ailelerin yaşadığı ortak sorunlar belirlendi. Çocukları engelli olan 26 kadından 12’sini ‘grup çalışması’ programına alan Doç. Dr. Duyan ve ekibi, elde edilen istatistiksel sonuçları karşılaştırdı. Çalışmaya katılan 12 anneyi, 13 hafta boyunca haftada bir kez 2 saatliğine bir araya getiren ekip, kadınların sosyal ve psikolojik durumlarını gözlemledi. Söz konusu oturumlarda, engelli çocuğa sahip annelerin benlik saygısı ve yalnızlık düzeyleri açısından desteğe ihtiyaç duydukları tespit edilirken, sosyal ve psikolojik rehabilitasyona ihtiyaç duydukları da vurgulandı.

İlginç yöntemler

Raporun grup toplantılarına ilişkin bölümünde, kadınların gerçek isimlerinin, gizlilik ve mahremiyet içeren konuların konuşulması nedeniyle değiştirildiği öğrenildi. İlk toplantıda kendilerini tanıtan ve yaşamlarına ilişkin bilgiler veren anneler, yabancı bir ortamda bulunmaktan dolayı heyecanlı olduklarını anlatırken, her biri çocuğunun eğitimi ve geleceği için bu çalışmaya katıldıklarını vurguladı. Zaman zaman duygulu anların yaşandığı, annelerin gözyaşlarına hakim olamadığı zamanların olduğu aktarılan raporda, toplantılardan 11’incisinde uygulanan yöntem dikkat çekti. Toplantıya katılan anneleri yanına çağıran ekip lideri, eline verdiği topu, üç denemede karşıdaki çöp kutusuna atmalarını istedi. Topu kutuya atmaları halinde, grup üyelerinden istedikleri herhangi birine ‘özel bir soru’ sorma şansı veren ekip lideri, başarısız olanlardan ‘özel bir sır’larını herkesle paylaşmasını talep etti.

Toplantılardaki konuşma dökümlerine yer verilen raporun sonuç bölümünde, grup çalışmalarının önemine yer verilerek, 13 hafta sonunda benlik duyguları ve yalnızlık hislerinin olumlu yönde değiştiği aktarıldı.

Yaşanan ortak sorunlar

Bu arada, annelerin tamamına yakınının aile içinde sorunlar yaşadığı ve içlerine kapanık oldukları gözlemlenirken, büyük bölümünün eşleriyle sürekli sorunlar yaşadığı aktarıldı. Annelerin tamamına yakınının engelli bir çocuğa sahip oldukları için toplantılarda zaman zaman gerilim yaşadıkları anlatılan raporda, kimi zaman bunun doruğa çıktığı vurgulanarak yaşadıkları duygusal depremler ifadeleriyle sunuldu.

Söz konusu grup çalışmalarının engelli çocuklar ve diğer aile bireyleri içinde yapılması istenen raporda, bu tür sosyal hizmet uygulamaları için kurumsal destek sağlanarak, uygun mekanların hayata geçirilmesi talep edildi. (11/02/2008 Evrensel)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]

×