Namus İçin Neler Çektik! Film-Fotoğraf Sergisi

Facebook
Twitter
WhatsApp

“Namus Nedir?”

Hep söylenegeldiği gibi “namus”=kadın” nasıl oldu? Neydi “namus”? Bir kadın için evinde oturmak, emeğinden, bedeninden vazgeçmek, talep etmemek, cama pencereye çıkmamak, kırmızı ceket giymemek mi? Yüksek sesle gülmemek mi? Sarılıp sarmalanmak, sakınmak, saklanmak, kapatılmak mı? Yoksa erkeklerin iki dudağı arasından çıkacak, duruma göre değişebilen “namus” a itaat etmek mi? “Namus”u hem kutsayanlara hem irkilenlere sorduk. Böylece “namus”u soran, sorgulayan bir film ve fotoğraflardan oluşan bir sergi hazırladık.  

“Namus”a itirazı olan sergi: “Namus” İçin Neler Çektik!”  

İtirazımız, sordukça daha da fark ettiğimiz üzere, aslında kimsenin tanımlayamadığı bu kavramın biz kadınlara çektirdiklerine, “namus” diyerek baskı altına alınmamıza, kısıtlanmamıza, şiddetle yaşatılmamıza ve bazılarımızın yaşatılmamasına…  Böylece, ‘‘Namus”a dışardan, feminist açıdan bakmayı denedik. Zaten “namus”a içerden bakmanın gerçek dışılığı ortadaydı. Zira “namus” her yerdeydi, dolayısıyla hiçbir yerdeydi. Her şeydi. Dolayısıyla “hiçbişey”di.

Çok çektiğimiz ve hala çekmekte olduğumuz “namus” heyulasını daha iyi anlamak için mikrofonu çektirenlere (erkeklere) de çekenlere (kadınlara) de uzattık. Erkekler en çok “onun için yaşıyordu” ama neyse ki kadınlar genellikle değilse de sık sık “kavramı duyunca” rahatsız oluyordu. Türkiye’nin dört ilinde, Artvin, Diyarbakır, İstanbul ve Van’da “namus nedir” diye sorarak filmi hazırladık.  Fotoğrafları çekerken ise kendimize sorduk: “namus” kendini nerelerde ve nasıl üretiyor? diye. Cevaplar bazen bizi de şaşırttı. O sorulardan ve cevaplardan fotoğraflarımız çıktı.

Biz kadınları bu kadar cendereye almış olan “namus” u fotoğraflamak çok zordu. Cendereyi yıpratmak için deklanşöre bastık… Film ve fotoğrafları sizlerle yüz yüze olacağımız söyleşiler de yaparak İstanbul, Van ve Diyarbakır’da sergiliyoruz. Sergi İstanbul’da 13 Ocak 2008 Pazar Günü Saat: 16:00 ‘da Yeni Melek’te açılıyor…  Serginin kadın fotoğrafçıları; Figen Ekti, Nilay Kepekçi, Nilgün Yurdalan ve Sine Boran Art. Filmi ise; Melek Özman, Ülkü Songül, Güliz Sağlam ve Birsen Atakan hazırladı. Kadınlar “hiçbişey” adına öldürülmesin, hayatlarımız dar edilmesin diye bu sefer gönüllü olarak: “namus” için neler çektik! Sizinle paylaşmak istiyoruz. 

Sergi, İstanbul’da 13-18 Ocak 2008, saat: 09:30-20:00 arasında, Yeni Melek’teVan’da 21 Ocak-1 Şubat 2008, saat: 09:00-17:00 arasında, Atatürk Kültür Merkezi Sergi Salonu’ndaDiyarbakır’da 3-17 Şubat 2008, saat: 09:00-18:00 arasında, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sergi Salonu’nda olacak.  

“Namus” İçin Neler Çektik! Sergisini “namus” adına tüm çektiklerimizi geride bırakmak dileğiyle hazırladık. Ve artık bu haliyle “namus” kavramının kendisini elbette… 

İletişim:Filmmor Kadın Kooperatifiİstiklal Caddesi Bekar SokakNo:7/6 34435 Beyoğlu/İstanbul0212 251 59 940212 251 64 57 [email protected]         [email protected]        www.filmmor.org

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]