Aile Hekimlerinin İş Güvencesinin Olmadığı Bir Kez Daha Ortaya Çıktı

Facebook
Twitter
WhatsApp

Denizli’de sözleşmesi feshedilen 2 aile hekimi işsiz kaldı, sözleşmesi yenilenmeyen 5 aile hekimi toplum sağlığı merkezinde görevlendirildi.

Aile hekimliği pilot uygulamasında birinci yılını dolduran Denizli’de 2 aile hekiminin sözleşmesi feshedildi, 5’inin sözleşmesi yenilenmedi. Denizli Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, performanslarından memnun olmadıkları için önce bu hekimlere yazılı ihtar yapıldığını, en son olarak da sözleşmelerinin yenilenmediğini kaydetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise yaptığı açıklamada, sözleşmelerin keyfi olarak yenilenmediğini, hekimlerin iş güvencesinin kalmadığını bildirdi.

“Elle tutulur gerekçe yok”
Konuyla ilgili olarak TTB’den yapılan yazılı açıklamada, 7 aile hekiminin sözleşmesinin elle tutulur bir gerekçe sunulmaksızın feshedildiği dile getirildi. Açıklamada, aile hekimlerinden 5’inin toplum sağlığı merkezlerinde görevlendirildiğini ancak, sözleşme öncesi Pamukkale Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalından istifa eden bir hekim ile aile hekimliği öncesi de sözleşmeli olan bir hekim işsiz kaldığı bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Aile hekimliği sisteminde hekimler toplum sağlığı merkezinde düşük ücretle, sürekli geçici görevlendirmeye tabi tutularak veya aile hekimi oldukları takdirde yüksek ücretle, ancak sözleşmeli olarak çalışmaktadırlar. Bu güne dek genellikle toplum sağlığı merkezlerinde görev yapan hekimlerin içerisinde bulundukları zorluklar kamuoyuna yansımakta idi. Ancak aile hekimliği pilot uygulamanın başlamasının üzerinden bir süre geçmesi ile birlikte aile hekimi olan hekimlerinde sıkıntıları su yüzüne çıkmaya başladı. Aşırı iş yükü, zamanında ödenmeyen ücretler, yerel idarecilerin otoriter tutumları (sözleşme imzalamama tehditleri, sözleşmeleri geciktirme vb.), gelecek kaygısı bunlardan bazıları.”

Açıklamada, TTB’nin hekimlerin özlük haklarını koruma yönünde kararlı olduğu belirtilerek, bu hekimlere her tür hukuki, örgütsel desteğin sağlanacağı ifade edildi. 14 Ocak 2007

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]