KASOS’UN ARAŞTIRMASI: 8 milyon kadının sosyal güvencesi yok

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kısa adı KASOS olan Kadının Sosyal Sorumluluğu Platformu tarafından, Türkiye genelinde yaptırılan bir araştırma, Türkiye'de aktif olarak çalışan 8 milyon kadının sosyal güvencesi bulunmadığını ortaya koydu.

'Kadının İş Hayatındaki Yerinin Önemsenmesi' başlıklı araştırmasında, Türkiye'de aktif olarak çalışan toplam kadın sayısının 12 milyon 112 bin olarak belirlendiği ve bu kadınların yüzde 65'ten fazlasının, sosyal güvencesinin bulunmadığı belirtildi. Araştırmada, sigortasız olarak çalıştırılan kadınların başında, yüzde 48 ile okuma-yazma bilmeyen, okur-yazar ve ilköğretim okulu mezunu kadınların geldiği ifade edlirken, bu grubu yüzde 38 ile orta ve lise dengi okul mezunu kadınların izlediği kaydedildi. Araştırmada, yüksek okul ve fakülte mezunu kadınların yüzde 14'ünün bile sigortasız olarak çalıştırılmış olmalarının "kaygı verici" olduğu vurgulandı.

12 MİLYON KADIN GÜNDELİKÇİ

Türkiye'de 12 milyon 245 bin kadının ise, günübirlik olarak tabir edilen işlerde çalıştığını ortaya koyan araştırma, aktif ve sigortalı olarak çalışan 4 milyona yakın kadından sadece 550 bininin normal haftalık tatil imkanlarını kullanabildiğini, 3,4 milyonu aşkın kadının ise, ayda en iyi ihtimalle iki ya da üç gün tatil imkanı ile çalıştıklarını gözler önüne serdi.

Araştırmanın aktif olarak çalışan kadınlarla, günübirlik işlerde çalışan kadınlar arasında yapılan ve sosyal yaşamın imkânlarından faydalanma ile ilgili sonuç bölümünde ise kadıların yüzde 77'siin bir hobisi bulunmadığı, yüzde 8o'e yakınının hiçbir sivil toplum örgütüne üye olmadığı ifade edildi.(Birgün/3 Aralık 2007)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]