İstihdamda Kadına İlişkin Veriler

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kadın İstihdamı Toplantısı'nda Prof. Dr. Ecevit, kadınların istihdamda nasıl yer aldığına ilişkin verilerin halen kayıt altına alınamadığını söyledi. Doç. Dr. Bakırcı ise, yasalarda hala "ev eksenli çalışma" gibi kategorilerin yer almadığını vurguladı.

Kadın İstihdamı Toplantısı'nda Prof. Dr. Ecevit, kadınların istihdamda nasıl yer aldığına ilişkin verilerin halen kayıt altına alınamadığını söyledi. Doç. Dr. Bakırcı ise, yasalarda hala "ev eksenli çalışma" gibi kategorilerin yer almadığını vurguladı.
BİA (İstanbul) – Kadın İstihdamı Toplantısı'nda konuşan Prof. Dr. Yıldız Ecevit kadınların istihdamda nasıl yer aldıklarına ilişkin kaynaklara ulaşma konusunda sıkıntıların sürdüğüne dikkat çekti; Doç. Dr. Kadriye Bakırcı da, kadınların çalıştığı tüm iş kollarının yasalarda yer almadığını söyledi.

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) tarafından düzenlenen Kadın İstihdamı Toplantısı 24 Şubat'ta Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Girişim adına toplantının açılış konuşmasını yapan Serap Güre, kadınların istihdamda görünürlüğünün az olduğunu söyledi. Sorunun çözülmesi için sosyal politikalara ihtiyaç olduğuna işaret eden Güre, bunun uzun bir süreç olduğunu vurguladı.

Ecevit: Kırda kadın emeğine yönelik çalışmalar az

Prof. Dr. Ecevit, toplantıda geçmişten bugüne kadın istihdamına yönelik çalışmaları değerlendirdi. Bugüne kadar yapılan işleri "çeyiz sandığına" benzeten Ecevit, bu süreçten sonra bugüne kadar yapılan çalışmaların, araştırmaların sonuçlarının incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Kırda kadın emeğine yönelik çalışmaların az olduğuna dikkat çeken Ecevit, kırsal kesimde kadın emeğinin düzenli kayıt altına alınamadığını hatırlattı.

Araştırmaların, turizm, ticaret, teknoloji ve ücret konularına yöneldiğini, ayrımcılık, ev içi emek üzerine çalışmaların da arttığını belirten Ecevit bu gelişmelere karşın kadın istihdamına ilişkin verilere ulaşmada halen sıkıntı yaşandığını anlattı.

Ecevit kadınların istihdamdaki konumunun anlaşılması için "kadınlar hangi koşullarda çalışıyor, kadın emeğine talep azlığı neden kaynaklanıyor, kadınlar piyasaya nasıl çağrılıyor" sorularının yöneltilmesinin gerektiğini açıkladı.

Bakırcı: Ev eksenli çalışma yasalarda yok

Doç. Dr. Bakırcı ise kadın emeğinin yasalarda "işçi, memur, işverene bağlı, sözleşmeli, kendi işinde çalışan" gibi kategorilere ayrıldığını, ancak, "ev eksenli çalışan, sporcu, tarım işçisi" gibi iş kollarınınsa kategorilerde yer almadığına değindi.

Yasalarda eşitlik ilkesine uyulmaması halinde bir yaptırımın bulunmadığına da işaret eden Bakırcı, yasalara "analık izni" olarak geçen düzenlemeyle çocuk bakımının anneye ait olduğunu yasalarla belirlendiğini söyledi.(AÖ/KÖ). Bia net

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]