Ankara’daki mitingde buluşan on binlerce emekçi artan saldırılara karşı genel grev çağrısında bulundu


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın televizyon ekranlarından ülkeye dair pembe tablolar çizdiği saatlerde, Ankara’da Sıhhiye Meydanı’nda bir araya gelen on binlerce emekçi “Zam, zulüm, işkence, işte AKP” sloganıyla AKP’nin halk düşmanı politikalarını protesto etti. KESK ve DİSK’in çağrısı ve pek çok sendika, kitle örgütü ve siyasi partinin katılımıyla Ankara’da yapılan “İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi”nde bir araya gelen emekçiler, “Krizin yükünü ödemeyeceğiz” dediler.


Türkiye’nin dört bir yanından bine yakın otobüsle erken saatlerinde Ankara’ya gelen emekçiler Hipodrom alanında otobüslerinden inerek mitingin yapılacağı Sıhhıye Meydanı’na yürümeye başladı. KESK ve DİSK’e bağlı sendikalar, TMMOB, TTB ve Türk-İş’e bağlı bazı sendikaların yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi partinin katıldığı mitingde Eğitim Sen kitleselliğiyle dikkatleri çekti.
KESK Başkanı Sami Evren, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, TTB Başkanı Gençay Gürsoy, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, DTP Milletvekilleri Akın Birdal ve Hasip Kaplan, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, TKP Genel Başkanı Aydemir Güler ile KESK ve DİSK’e bağlı sendikaların genel başkanları ve merkez yöneticileri kortejin en önünde kol kola yürüyerek miting alanına girdiler.


Direnişteki işçiler alandaydı


Birleşik Metal-İş, DİSK’e bağlı sendikalar arasında kitleselliğiyle dikkatleri çekti. Metal işçileri, Başbakan’ın “Hamdolsun kriz bizi etkilemeyecek” sözlerine “Hamdolsun direniyoruz” yazan pankartla yanıt verdiler. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ve direnişlerin sürdüğü Philips, Asil Çelik, Tezcan Galvaniz ve TEGA işçileri kendi pankartlarıyla alana katıldılar. Türkiye’nin pek çok yerinde işten atmalara ve sendikasızlaştırmaya direnen işçilerle dayanışma duygularının iletildiği mitingde, işten atıldıkları için işyerlerini işgal eden Ankara Üniversitesi yemekhane işçileri de “Krize karşı mönüde işgal, direniş, boykot var” pankartıyla katıldılar. Emekli Sen üyeleri “Hakkımızı istiyoruz” pankartıyla alandaydılar.
SES ve TTB ise sık sık “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir” sloganıyla AKP’nin sağlığı özelleştirme planlarına tepki gösterdiler.
Sık sık “Krizin faturası patronlara”, “işçi memur el ele, genel greve”, “Zam, zulüm, işkence, işte AKP” sloganlarının atıldığı yürüyüş kolu miting alanına girdiğinde, diğer ucunun hala hipodromda olması dikkatleri çekti.
KESK Genel Başkanı Sami Evren, BM’nin İnsani Gelişmişlik Raporu’na göre Türkiye’nin 117 ülke arasında 84. sırada olduğunu belirterek, Başbakan’a “Hani Türkiye ekonomisi sıçrama yapmıştı. Hani 25 çeyrektir büyüyorduk. Hani kişi başı düşen gelir artmıştı?” diye seslendi. Geçen 10 ay içinde 250 bin kişinin işinden olduğunu hatırlatan Evren, AKP’nin İşsizlik Sigortası Fonu’nu sermayedarlara aktarmak istemesini eleştirdi.


‘Emek cephesi oluşturalım’


Mitingin düzenleyicilerinden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, krizin teğet geçmediğinin, kapanan işyerleri, işsiz kalan emekçilerin artışıyla ortaya çıktığını kaydetti. Çözüme yönelik önerilerini hükümete ilettiklerini aktaran Çelebi, “Ne dinleyen ne de anlayan çıkmadı” dedi. AKP Hükümeti’nin sermayeyi kurtarmayı hedeflediğini ifade eden Çelebi, “Sizin yasalarınız, sizin dünya çapında örgütleriniz varsa, bizim de emeğimiz, üretimden gelen gücümüz var” diye konuştu. Çelebi sermaye saldırılarına karşı tüm emek örgütlerini ortak talepler etrafında birleşmiş bir ‘emek cephesi’ kurmaya çağırdı.


Polis saldırdı

Mitinge katılımın yoğunluğu nedeniyle Sıhhiye Köprüsü önüne kurulan arama noktaları Ankara Adliyesi önüne kadar genişletildi. Polisin mitingin başından beri gözlemlenen gerginliği, mitinge katılan gruplardan birinin, üzerlerini aratmak istememesiyle, saldırıya dönüştü. Polisin coplarla müdahale ettiği grup da ellerindeki sopalarla karşılık verirken, daha sonra polis gaz bombası atarak ortamı daha da gerginleştirdi. Polisle gruplar arasında çıkan çatışma ara sokaklarda devam ederken, Strazburg Caddesi’nde polis havaya ateş açtı. 6’sı polis 10 kişinin yaralandığı olayları, Tertip Komitesi araya girerek güçlükle yatıştırdı. Ancak polisin saldırgan tutumu, mitingden sonra da sürdü. Başlarında Eğitim Sen şapkaları ile yemek yiyecekleri yer arayan Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube’den Cihan Dürü ve Bolu’dan gelen Vedat Şeyhan ile Ali Rıza Dürü polisin saldırısı sonucu yaralanarak, hastaneye kaldırıldı.


Üzücü kaza

Mitingi ve yürüyüşün daha başında, ses aracının üzerinde görevli bulunan Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Tuğrul Çulfa, araç Ulaştırma Kavşağı’nda köprü altından geçerken başını köprüye çarptı. Araç üzerinde yaralanan Çulfa, acil olarak Ankara Numune Hastanesi’ne kaldırıldı. Beyin ameliyatı geçiren Çulfa’nın şuurunun yerinde olduğu ancak hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi. Çulfa ameliyatın ardından alındığı yoğun bakımda gözetim altında tutuluyor.


Miting’den notlar…

* Samsun’dan gelen işçi emeklisi Cemal Çakıroğlu’nun hazırladığı Azrail kuklası “Dikkat, AKP ocağımızı söndürecek. Bir bahane bulup işçiyi memuru açlıktan öldürecek. Açız aç” yazılı döviz büyük ilgi topladı.
* ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencileri kendi pankartlarıyla mitinge katıldılar.
* Eğitim Sen’in İstanbul şubeleri sık sık “Al al al, çal çal çal, hükümet bütçeni al başına çal” sloganı ile 2009 bütçesini kabul etmediklerini yüksek sesle duyurdular.
* Birleşik Metal-İş üyesi işçileri, coşku ve kararlılıklarıyla miting alanının en dikkat çeken kortejini oluşturdu.
* Kapatılması gündemde olan Philips’te çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, “Philips’i keşfedin. 150 Philips işçisi işinden olacak. Biz milyon dolarınızdan daha değerliyiz” yazılı dövizler taşıdılar.
* Tuzla tersanelerinde işten atmalara ve iş cinayetlerine karşı mücadele eden Limter-İş üyeleri de “Baskılara, işçi kıyımı, ekonomik talana karşı genel greve” yazılı pankartla yürüdüler.
* Eğitim Sen Antalya Şubesi polis kurşunuyla öldürülen Çağdaş Gemik’i unutmadı, fotoğralarından oluşan dövizlerle alana geldi.
* Miting alanında biraraya gelen onbinlerce emekçi hep bir ağızdan “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?” diyerek parmaklarıyla Başbakanlık yönünü işaret ettiler.

(30 Kasım 2008/EVRENSEL)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]