SES Eğitim ve Örgütlenme Sekreterliği tarafından düzenlenen Kalıcı ve Sürekli Eğitim Programı’nın ilk devresinin 3. Başlığı, 10-11 Mayıs 2025 tarihlerinde Ankara Büyük Anadolu Otel’de gerçekleşti. Eğitim programının ilk devre 4. Başlığı, “Dünden Yarına Sağlık ve Sosyal Hizmet Mücadelesi” ve “Sağlık alanında sendikal mücadelenin parçalanması/Ücret” oldu.
İş kolumuzda yaygınlaşan meslek sendikacılığı ve yeni nesil(!) sendikal anlayışlara zemin hazırlayan koşulların ve sendikal mücadeleyi işlevsizleştirme hedefli müdahalelerin ele alınması ve bu anlayışlara karşı mücadelenin büyütülmesi üzerine yoğunlaşıldı.
Ayrıca; SES’in ücretler için mücadeleye bakışı ne olmalıdır? Ücretli çalışmanın ortadan kaldırılması mücadelesi kurucu bir sınıfsal-sendikal çizginin temelidir. Sosyal ücret olarak da ele alabileceğimiz kamusal hizmetlerin özelleştirilmesi ücret mücadelesinin önemli parçasıdır. Bu kapsamda eğitim, ulaşım, barınma, iletişim, gıda güvencesi ve güvenliği, temiz su, sosyal güvence, vb. hizmetlerinin yeniden kamulaştırılması- toplumlaştırılması mücadelesi işçi sınıfı için kritik önemdedir. Bu bağlamda ücret başlığına da özel olarak değinildi.
2 gün sürecek programın ilk günü, sunumunu Eğitim Sekretaryasının gerçekleştirdiği “Sağlık Emek Gücü, Biz Kimiz?” başlığı ile başladı. 2. Oturumda ise Çağla Ünlütürk Ulutaş’ın sunumu ile “Sağlık Emek Gücünün Parçalanması” başlığı ile devam etti.
Bir sonraki oturumda Osman Akbaba, “Sosyal Hizmet Emek Gücünün Parçalanması” başlığında sunum gerçekleştirdi. 4. Oturumda, Ücret, Ücretlendirmenin dönüşümü: Performans ve Sosyal Ücret konularını ele alan sunumu ile Coşkun Canıvar “Ücretli Çalışma ve İlgası” başlığında gerçekleştirdi.
Sağlık emek gücünde yabancılaşma, mesleki özerklik kaybı, meslek yitimi, karar süreçlerinin dışında kalma gibi başlıkların değinildiği bir sonraki oturumda sunum Mehmet Zencir tarafından gerçekleştirildi.
6. Oturum, “Sağlık Muhalefetine Saldırı Programı” başlığında Kansu Yıldırım’ın sunumu ile gerçekleşti. Eğitimin ilk günü bu sunumla sona erdi.
Eğitimin 2. Günü, SES Geçmiş dönemlerde MYK görevlerini üstlenmiş; Şükran Doğan ve Eş Genel Başkanımız Sıddık Akın tarafından gerçekleştirilen “SDP ile mücadelenin eleştirel değerlendirmesi” başlığındaki sunum ile başladı.
Günün 2. Oturumu, “Sendika, meslek örgütü, derneklerin ve siyasetin işlevleri” başlığında Fikret Çalağan’ın sunumu ile devam etti.
Mevcut örgütlenme pratikleri üzerine konuşulan ve bu pratiklerin eleştirisinin yapıldığı; yeni örgütlenme ve mücadele olanaklarına değinilen oturumda Menderes Tutuş sunum gerçekleştirdi.
Eğitim, daha önceki programda verilen ödevlerin sunumu ile devam etti.


















