İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 694 sayılı KHK ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlanmasıyla birlikte bünyesinde bulunan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur, sözleşmeli personel, geçici personel, sürekli işçi veya sözleşmeli aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının SGK kayıtlarında İl Sağlık Müdürlüğü çalışanı olarak kayıt altına alınmışlardır. Bunun sonucunda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 4632 sayılı bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi kanununa dayanarak daha önce Ziraat Emeklilik ve Hayat AŞ. adlı şirkette olan BES sözleşmelerinin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından anlaşmalı olan Halk Emeklilik ve Hayat AŞ. şirketine geçirileceğini ayrıca daha önce sisteme dahil olan ama cayma ve ayrılma ile sistemden çıkan çalışanların da tekrardan sisteme dahil edileceğini açıklamıştır. Çalışanların Mart ayı maaş bordrolarından ilk kesintiler yapılmıştır.

Ülkemizde tasarruf etmek çok zor ama bunun en temel nedeni gelirlerin yetersiz oluşudur. Enflasyonun sürekli arttığı, maaş ve ücretlerin her geçen gün eridiği koşullarda çalışanların geliri gıda, kira, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel giderleri karşılamaya dahi yetmemektedir. Bu nedenle ülkemizdeki çalışanların ezici çoğunluğu ayın sonunu borçla harçla zor getirmektedir. buna rağmen zorunlu BES ile geçmişte uygulanan “Zorunlu Tasarruf Fonu” ve “Konut Edindirme Yardımı” (KEY) ödemelerinde olduğu gibi çalışanı daha zor durumda bırakan fonda toplanan para konusunda şirketlerin ve devletin hiçbir garanti vermediği fonların ana para dahil ekonomik dalgalanmalar (kriz, enflasyon, TL’deki değer kaybı v.b.) ya da savaş gibi nedenlerle tümüyle buharlaşması riski barındıran şirketleri daha da zenginleştiren başka alanlara para aktarılmasını sağlayan bu sistemden çalışanların hiç bir avantajı bulunmamaktadır. Emeklilik döneminde çalışırken sürdürülen refah düzeyinin gerisine düşülmesini engellenmek için zorunlu BES uygulanmalı demek yerine emekli maaşları insanca bir yaşam düzeyine getirilmelidir. Bu koşullarda emekçilere yakışan; bireyselliğe karşı toplumsal dayanışmayı, riske karşı sosyal güvenliği savunarak bu sermaye planına karşı çıkmaktır.

İSTEĞİNİZ DIŞINDA -CAYMIŞ OLMANIZA RAĞMEN- BİREYSEL EMEKLİLİK FONUNA TEKRAR DAHİL EDİLDİYSENİZ CAYMA HAKKINI KULLANMAK İÇİN:

Çalışanların ilk maaş ödemesinden itibaren fon değişimi, cayma ve sistemden ayrılma gibi işlemleri www.halkemeklilik.com.tr adresinden 08508004400 veya 4444400 telefon numaralarından ve Halk Emeklilik Mobil Uygulamasından yapmaları gerekmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü’ne herhangi bir dilekçe verilmesine gerek yoktur.

 

 

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]