Ülkenin bir tarafı açlık ve susuzlukla, sokağa çıkma yasaklarıyla terbiye edilmek istenmekte, bir buçuk aylık sokağa çıkma yasaklarını eleştiren herkese “terörist” damgası vurulmaktadır. Sokak ortasında günlerce kalan cenazeler, öldürülen bebekler, çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve kamu emekçilerine yakılan ağıtlar yürek dağlarken, toplumun bu çığlıklara karşı kör, sağır ve dilsiz kalması için her türlü politika devreye koyulmaktadır!

10 Ekim’de, Ankara’da, “kimsenin ölmesini istemiyoruz, sadece barış istiyoruz” diyen insanlar katledilirken, stadyumlarda katledilen insanları yuhalatacak kadar kötülükle bezenmiş, katliama dair zerre sorumluluk üstlenmeyen, basitleşmiş bir yönetim aklıyla ülke yönetilmektedir!

Artık Türkiye toplumu, öldürülen bir bebeğin kimin bebeği olduğuna, diline, kimliğine, inancına göre üzülmesi gerektiğini “bilmesi gereken(!)” bir topluma dönüştürülmek istenmektedir!

Adli Tıp Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle, ailelerin cenazelerini defnetme hakkını elinden alınmak istenmesine karşı insani ve hukuki tepki gösteren herkesin suçlu ilan edilmesini hangi akıl, hangi hukuk, hangi inanç açıklayabilecektir? Ölü bedenlere, ölüsünü gömmek isteyenlere karşı geliştirilen bu nefret ve linç kültürü, yaşananların vehametini göstermeye yetmektedir.

“Çocuklarımız neden ölüyor?” sorusunu hükümete yönelten şehit ailelerinin varlığı, toplumun hafızından silinmek istenmiş, onların da gözaltına alındıkları unutturulmak istenmiştir. Asker oğlunu yitirmiş bir babaya “karakteri bozuk” diyebilenler yaşamını yitiren asker ve polisleri kastederek “bu bedeli ödemek zorundayız” derken, geçen her günde ateş düştüğü yeri yakmaya devam etmektedir!

Son olarak AİHM’in tedbir kararı verdiği 5 kişiden Serhat Altun, Hüseyin Paksoy, Cihan Karaman ambulans gönderilmediği için hayatını kaybetmiştir. Helin Öncü hastanededir. Orhan Tunç ile ilgili net bilgi alınamamakla birlikte kendisinin halen mahallede yaralı olarak beklediği söylenmektedir. 14 Aralık’tan bu yana yeniden sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre’de 73 kişi hayatını kaybetti ve Sağlık Bakanlığı’nın da sorumluluğunu yerine getirmemesi nedeniyle 18’i ağır 28 yaralının hayatını kaybetmesinden endişe duyuyoruz.

Cudi Mahallesi, Caferi Sadık Sokak No:5’te 5 katlı bir binanın bodrum katında Cumartesi gününden beri 18’i ağır, 28 yaralı ambulans beklemektedir. Yaralılardan 4 kişi ambulans gelmediği için kan kaybı ve iç kanamadan hayatını kaybetmiştir. Yaralıların ve ölülerin olduğu bina bütün yetkililerce bilinmesine rağmen binaya top atışları devam etmektedir. Yaralılar hakkında AİHM’e tedbir talepli başvurular yapılmıştır.

112 Acil, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma İmdat hatlarına çağrılar yapılmasına rağmen hakkında tedbir kararı olan yaralıların hastanelere ulaştırılması için gerekli girişimlerde bulunulmadığını, gerekli önlemlerin alınmadığını görüyoruz. Hakkında tedbir kararı olmasa da Sağlık Bakanlığının, yaralıların sağlık hizmetlerine erişimi için atılması gereken hiçbir adımı atmadığını da gözlemliyoruz.

Şu an şu dakikada bile orada ki yaralıların hayatını kaybetme tehlikesi vardır. Bir binanın bodrumunda günlerdir yaralı halde bekleyen bu insanlara acil olarak sağlık ekiplerinin ulaşmasının önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz. Mersin Emek Ve Demokrasi Platformu olarak sokağa çıkma yasaklarına bir an önce son verilmesini, yerleşim yerlerinde ki yıkımların durdurulmasını, ölümlerin önüne geçilerek kürt sorununda kalıcı barış ve demokratik çözümün sağlanmasını talep ediyoruz.

 

                                                                                                          MERSİN EMEK VE DEMOKRASİ PLTF. A.

                                                                                                                              Sinan MUŞLU

                                                                                                                             Dönem Sözcüsü

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]