altDün (18 Aralık) tarihinde emekten yana bütçe talebiyle gerçekleştireceğimiz Grev’e ilişkin Genel Başkanımız Lami Özgen ve Mali Sekreterimiz Ali Berberoğlu BDP Grup Başkanvekili İdris Buluken’i TBMM’de ziyaret etti.

Görüşmede BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken 19 Aralık Grevine BDP olarak destek vereceklerini belirtirken hükümetin bütçe tasarısını savaşın rantın ve sermayenin bütçesi olarak değerlendirdi.

Baluken “Biliyorsunuz 10 Aralıktan itibaren merkezi bütçe kanun tasarını mecliste tartışıyoruz, bu bütçenin sermaye ve sömürü sistemine hizmet eden bir bütçe olduğunu, bir savaş bütçesini olduğunu meclis kürsüsünden en etkin biçimde dile getirmeye çalışıyoruz. Biz başından beri bütçenin bir barış bütçesi olması gerektiğini, çalışanların, emekçilerin, halkların demokratik, özgür bir gelecek içerisinde kendi yaşamlarını onurlu bir şekilde idame ettirecek şekilde yeniden ele alınması gerektiğini ifade ettik. Ancak maalesef başından beri Sayıştay raporlarının tartışmalarından tutalım da bütçe planlamasının özellikle askeri ve güvenlik harcamalarına aslan payının ayrılmasına yönelik olmasına ve ülkenin temel sorunlarının çözülmesinin yetersizliklerine kadar pek çok hususta bir ezberin devam ettirildiğini ve geçmiş yıllardaki anlayıştan farklı olmadığını görüyoruz”.dedi

Konuşmasına “yarın ise kamu emekçileri bu talan bütçesine hayır demek için, bütçe hakları engellendiği için alanlarda olacaklar” diyerek devam eden Baluken, “biz buradan BDP olarak hak ve özgürlükler mücadelesinde yarın KESK’in yapacağı tüm etkinliklerde birlikte olacağımızı, sonuna kadar yanlarında olacağımızı ifade ediyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Genel Başkanımız Lami Özgen kamu emekçilerinin bütçe sürecine ilişkin talepleri olduğunu vurgulayarak, bütçe sürecini yoksulluk, yolsuzluk savaş ve rant bütçesi olarak ifade etti.

Özgen, “özellikle yolsuzluk konusunda dün yaşanan gelişmeler bütçeye ilişkin değerlendirmelerimizi bir kez daha haklı çıkarmıştır. Ne yazık ki yıllardır bu ülkenin işçilerinden, emekçilerinden, ezilenlerinden elde edilen vergilerle sermaye kesimine, rantçı kesime, hükümete yandaş kesimlere peşkeş çekilmek suretiyle bu ülkenin vergileriyle elde edilen birikime el konulmakta ve yolsuzluğun yozlaşmanın bir aracı haline getirilmektedir”. Dedi

Özgen, ağustos ayında yapılan toplu sözleşmede hükümet-memur sen işbirliğinin altını çizerek, kamu emekçilerinin 3+3 düzeyinde enflasyonun altında, büyüme oranı katılmamış ve aynı zamanda enflasyon farkının dahil edilmediği bir oldu bittiyi asla kabul etmeyeceğini ifade ederek “haklarımızın gasp edilmesine asla göz yummayacağımızı, fiili ve meşru mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz” dedi.

Özgen “bütçe sürecinde kamu emekçilerinin temel taleplerinin yerine getirilmesi, ekonomik sosyal ve özlük anlamda haklarımızın sağlanması için özellikle 19 ve 20 Aralıkta Meclis Genel Kurulunda yapılacak görüşmelerde, değerlendimelerde bizim de sözümüzün göz önünde bulundurulmasını ve biz kamu emekçilerine haklarımızın iade edilmesini talep ediyoruz” diyerek yapılan satış sözleşmesinden dolayı kamu emekçilerine en az 300 liralık zam yapılmasını, kamu çalışanlarının maaşlarının vergi diliminden etkilenmemesini, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, kadın emekçilere pozitif ayrımcılık uygulanmasını, baskı, sürgün ve tutuklamalara son verilmesini ve hükümetin güvencesizlik anlayışından iş güvenceli ücret anlayışına geçmesini istedi.

Özgen “19 Aralık Grevine ilişkin yapılacak eylem ve etkinlerde hak gasplarına hayır demek için, işçilerin emekçilerin ezilenlerin yoksulların emek ve demokrasi güçlerinin, basının, herkesin bu greve destek vermesini istiyoruz”. dedi

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]