Baharın gelişini müjdeleyen Mart ayı yakın tarihimizde yaşanan insanlık dışı katliamlar nedeniyle toplumsal belleğimizde “acılar, katliamlar ayı” olarak yer etmiştir. Beyazıt, Halepçe, Gazi, Maraş ve Sivas katliamları üzerlerinden yıllar geçmiş olsa bile hala yüreklerimizdeki acıları, hafızalarımızdaki tazeliğini korumaktadır. Hemen yanı başımızda Roboski’de korkunç bir katliam yaşandı. Yaşam savaşı veren yoksul Kürt köylüleri, onları korumakla görevli devletin savaş uçakları tarafından parçalanarak katledildi. halepcekatliamanma2Halepçe katliamının üzerinden 23 yıl geçtikten sonra gerçekleşen bir katliamdı bu. Komisyonun hazırladığı rapor ise tamamen katliamı yapanları aklamaya yönelik utanç verici bir rapordu. Bu yaşanan katliamlar, tarihin sayfalarına kara bir leke olarak düşmüştür.

           25 yıl önce 16 Mart 1988`de İstanbul Üniversitesi öğrencisi yedi genç güvenlik güçlerinin gözleri önünde katledilmiştir. Günler öncesinde katliam hazırlığı yapıldığı yönündeki istihbarata rağmen hiçbir önlem alınmamış, katliama açıkça göz yumulmuştur. Beyazıt katliamı faillerini yakalamak için peşlerinden giden polislere “dur” emri verenler, bu katliamdan tam 17 yıl sonra İstanbul Gazi Mahallesinde halkın üzerine ateş açılması emri vermişlerdir. 

              16 Mart 1988 tarihinde gerçekleşen Halepçe katliamı ise başlı başına bir insanlık dramıdır.  Kürtleri, Asurîleri ve Halepçe`de yaşayan diğer milletlerden halkları hedef alan katliamda, dönemin Saddam Hüseyin rejimi tüm dünyanın gözleri önünde, 5000‘den fazla çocuk, kadın ve erkeği kimyasal silahlarla acımasızca katletmiştir. Newroz kutlamalarına hazırlık yapıldığı sırada gerçekleştirilen insanlık dışı katliamın tek sorumlusu elbette ki diktatör Saddam Hüseyin değildir. Bölgeye ilişkin hesapları olan batılı güçler yaşanan bu vahşete ortak olarak en az Saddam Hüseyin rejimi kadar büyük bir suç işlemişlerdir. Ancak Kürtlere yönelik gerçekleştirdikleri katliamlar ve buna destek veren ülkeler hiç soruşturulmadı. Tarih boyunca olduğu gibi, Kürtlere yönelik bu vahşet de karanlıkta kaldı. Aradan geçen 25 yıla rağmen Kürtler ve diğer halklar bu katliamı unutmamıştır. Biz unutarak bu zulümlerin ve zalimlerin ortağı olmayacağız. Yaşanan ve yaşatılan bu katliamları bir kez daha nefretle kınıyoruz.

           Beyazıt, Gazi Halepçe ve Roboski gibi katliamlar karşısında kör, sağır, dilsiz kalanlar bugün de tarihin karanlık sayfalarına yenilerini eklemeye, katliamcılara, tetikçilere kol kanat germeye, yaşananların hafızalardan silinmesi için ellerinden geleni yapmaya devam etmektedir. Ancak insanlığın hedef alındığı katliamları ve ardındaki kirli ilişkileri unutmak değil hatırlamak, unutturmamak esastır. Yeni katliamlara meydan vermemek için, barış, eşitlik, özgürlük, adaletin hâkim olduğu bir dünya yaratma mücadelemizi yükselteceğiz. 

 

 

BATMAN DEMOKRASİ PLATFORMU

                                                                                          Bülent HATUN

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]