Sırbistan, kamu kurumlarından 14 bin işçi çıkarılacak

Sırbistan Maliye Bakanı Diana Dragutinoviç, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile kamu kurumlarından 14 bin çalışanın çıkarılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Dragutinoviç “B92” adlı özel televizyon kanalına yaptığı açıklamada, IMF heyetinin 20 Ekim 2009 tarihinde Belgrad’a geleceğini belirterek bu tarihe kadar gelecek yılın bütçesiyle ilgili tasarruf programının hazırlıklarının yapılacağını söyledi.

Bakan Dragutinoviç, IMF ile sadece 2010 bütçe açığı konusunda uzlaşma sağlayamadıklarını, IMF’nin yüzde 3,5’luk hükümetin ise yazde 4’lük bütçe açığı öngördüğünü açıkladı.

Çek inşaat devi bin 200 işçiyi işten çıkaracak

Çek Cumhuriyeti’nin en büyük inşaat firması olan Skanska CS, bin 200 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle ekonomisinde önemli ölçüde küçülme yaşayan Çek Cumhuriyeti’nde işten çıkaranlar kervanına Skanska CS inşaat firması da eklendi.

Çek Cumhuriyeti’nin en büyük inşaat firması olarak gösterilen Skanska CS’nin, kendi ülkesinde ve komşusu Slovakya’daki işinin yüzde 18 düştüğü bu nedenle 6 bin 800 olan çalışan sayısını 5 bin 600’e indirerek tasarrufa gideceği bildirildi. Ülkede, sanayi üretiminin yanı sıra turizm sektöründe de yaşanan kriz nedeniyle binlerce kişi işten çıkarılmak zorunda kalmıştı.

Opel işçilerine kötü haber

Opel hisselerinin çoğunluğunu satan alan Magna şirketi, Almanya’da 4 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Avusturya ve Kanada şirketi olan Magna’nın 2 yönetim kurulu başkanından biri olan Siegfried Wolf, bugün Frankfurt kentinde yaptığı açıklamada, “Her zaman Avrupa çapında 10 bin 500 çalışma yerinin azaltılmasından söz ettik, bunlardan 4 bini Almanya’da olacak” şeklinde konuştu.

Bu rakamların mayıs ayı sonundan bu yana bilindiğini belirten Wolf, sadece Belçika’nın Antwerpen kentindeki fabrikanın kapatılacağını ifade etti.

Opel’in devralınmasına ilişkin anlaşmanın bir ya da iki haftaya kadar imzalanabileceğini belirten Wolf, anlaşmanın uygulanabilmesi için gerekli olan yetkili AB makamlarının onayının da kasım ayı ortasına ya da sonuna kadar gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.

Japan Airlines (JAL) 6 bin 800 kişiyi işten çıkaracak

JAL Başkanı Haruka Nishimatsu, yaptığı açıklamada, “Personel azaltılması bekleyemez” dedi.

Nishimatsu, uluslararası bir şirketle işbirliği yapmayı planlayan JAL’ın, gelecek ay ortasına kadar bu konuda bir anlaşma yapacağını ifade etti.

Japon medyası, bazı ABD’li ve Avrupalı şirketlerin, Nisan-Haziran döneminde 1 milyar dolardan fazla zarar eden JAL’den hisse almayı amaçladığını yazdı.

BAE Systems bin 116 işçiyi işten çıkaracak

Savunma sanayinin önde gelen şirketlerinden İngiliz BAE Systems, bin 116 personelin işine son verecek.

Şirket, Woodford fabrikasını 2012 yılı sonuna kadar kapatacağını, burada 630 personelin işine son verileceğini açıkladı.

Şirket, Samlesbury fabrikasında 205, Warton fabrikasında 170 ve Farnborough fabrikasında da 111 personelin işten çıkarılacağını belirtti.

BAE Systems, mevcut ve gelecekteki iş durumunu gözden geçirerek personel azaltma kararını verdiğini kaydetti. Şirket, 106 bin 400 kişiye istihdam sağlıyor.

AvtoVAZ 5 bin işçiyi işten çıkaracak

Öte yandan, Rusya’nın en büyük otomotiv şirketi AvtoVAZ, kayıplarını azaltmak için çalışma gücünü yüzde 5’den fazla azaltacağını açıkladı.

Togliatti kentinde kurulu AvtoVAZ, aralık ayından itibaren 5 bin personelin işine son verileceğini bildirdi.

Fransız Renault’un yüzde 25 hissesine sahip olduğu şirketin araçları düşük kalitesi yüzünden çok ilgi görmüyor.

Kaynak: CNN Türk

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]