SES Batman Şubesi, Batman Bölge Devlet hastanesindeki sorunları rapor haline getirirek kamuoyuna açıkladı.SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan, “Bölge Devlet Hastanesi ile ilgili sorunları defalarca basın yolu ile kamuoyu ile paylaşmamıza rağmen bugüne kadar hiçbir yetkilinin sorunlara ilişkin açıklamada bulunmaması ve yaşanan eksikliklere ilişkin gerekli incelemelerde bulunmayışları sorunların artarak devam etmesine neden olmaktadır.”

 

SORUNLAR DİLE GETİRİLDİ

SES Batman şubesi, Bölge Devlet hastanesindeki sorunları dile getirmeye devam ediyor. SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan,  500 bini aşan halkın en iyi sağlık hizmetini alabilmesi ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştıkları belirterek yetkilileri sorumlu davranmaya davet ettiklerini söyledi ve ekledi; “Batman Bölge Devlet Hastanesinde otomasyon, güvenlik ve temizlik olmak üzere yaklaşık olarak 350 işçi göreve başladı. Göreve başlayan bu işçilerin bugün itibarı ile halen her hangi bir ücretin verilmediği ve SSK girişlerinin yapılamadı görülmektedir. Normal şartlarda deneme süresi 15 gün olmasına rağmen 4 aydır çalıştırılan işçilere hiçbir ödentinin yapılmamış olmasının hiçbir izahatı olamaz Bu durum tarafımızca hastane yönetimine iletilmesine rağmen bu konuda her hangi bir girişim başlatılmamıştır. Kimisi yıllardır kurumumuzda görev yapmasına rağmen hiçbir gerekçe gösterilmeden 12 temizlik işçisi ve 70 otomasyon elemanın görevleri sonlandırılarak iş akitleri feshedildi. Temizlik elemanlarının Türk iş e bağlı Sağlık İş sendikasına üye olmalarından dolayı iş akitlerinin sona erdirilmesi keyfiyetçi yaklaşımı gözler önüne sermeye yeterlidir.”

“DÜŞÜNDÜRÜCÜ BİR HAL ALMAKTADIR”

Topkan sözlerini şöyle sürdürdü; “Daha önce Batman Devlet Hastanesinde görev yapar iken Hastanelerin birleştirilmesinden sonra görev yerleri Batman Bölge Devlet Hastanesi olarak değiştirilen 80 4/B’li Sağlık çalışanın 19.03.2009 tarihinden beri gerek maaşlarında ve gerekse döner sermayeden SSK prim kesintileri yapılmasına rağmen SSK girişleri halen yapılmamıştır. Konu ile ilgili çalışanlardan doğru 50 kişisel başvuru yapılmasına rağmen idare bu konuda da her hangi bir açıklama yapmamıştır. Hastanelerin birleşme kararı çıkmasına rağmen bu tutum birçok arkadaşımızı mağdur etmektedir. Hastanemizden Kreş ve Gündüz bakımevinin açılması için toplam 121 dilekçe idareye verilmiştir. İdarenin bu konuda da her hangi bir girişimi olmamıştır.  Hastanede yaklaşık 20 Teknik Hizmetler Kadrosunda bulunan teknisyen olmasına rağmen bu Teknik Hizmetler Birimi 21/B maddesinin koşulu olmamasına rağmen yapılan ihale bu madde üzerinde gerçekleşmiştir. Elinde yeterince teknisyeni olmasına rağmen Teknik Hizmetler biriminin hizmet satın alımına gidilmesi kurumun zarara uğramasına neden olduğunu düşünmekteyiz. Bu durumun gelişmesinden sonra söz konusu Teknisyenler ise görevinin dışında çalıştırılarak iş gücü kaybının yaşanmasına neden olmaktadır. Batman Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesi ise Teknik Hizmetlerde çalıştıracak teknisyen bulamadığı için Hizmetli kadrosunda bulunan kimi çalışanları bu birimde çalıştırmaktadır. Çünkü Kadrosu bu hastanede bulunan 5 Teknisyen geçici görevle ile Batman Bölge Devlet Hastanesinde görevlendirilmesi düşündürücü bir hal almaktadır.”

“NÖBET TUTACAKLAR DA SIKINTI YAŞANMAKTA”

Şube Başkanı Topkan, “Personel sıkıntısının yaşandığı hastane de nöbet tutacak personelde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Bazı birimlerde ayda 10 nöbet tutan personelin olduğu bilinmektedir. Bu rağmen servis sorumluları yetmiyormuş gibi bir de 10–12 kat sorumluluğu adı altında hemşire nöbetten muaf tutulmuştur. Ayrıca Kalite-Eğitim-KETEM-EEG-EMG birimlerinde görev yapan sağlık çalışanları da nöbetten muaf tutulmaktadır. Ayrıca Başhemşire tarafından kimi kişiler de bu nöbetlerden muaf tutulmaktadır. Bu durum ayda 10 nöbet tutan personeli incitmek ve çalışma iş barışın bozulmasına neden olmaktadır. Bu durumda idareye iletilmesine rağmen her hangi bir açıklama yapılmamıştır. Koroner-Cerrahi-Dahili-Nöroloji Yoğun Bakım Üniteleri, KETEM, Yanık Tedavi Üniteleri ve Dahili Acil Servis birimi halen aktifleşememiştir. Bu tip birimlerin halen hasta kabul etmemesi Hastanenin vermiş olduğu hizmet kalitesini düşürmekte ve kurumun ciddiyetinin sorgulanmasına neden olmaktadır. Büyük paralarla açılan bu birimlere Batmanın acil ihtiyacı olmasına rağmen hiçbir yetkilinin açıklama yapmaması düşündürücüdür. Hastanemizin açılışına katılan Sayın Başbakanımızın bizzat açıklamasına göre Batman Bölge Devlet Hastanesinin açılması için 107 milyon TL’nin aktarıldığı ifade edilmiştir. Buna rağmen hastanenin piyasaya 12.5 milyon TL borcunun olduğu bilinmektedir. Bu borcun nedeninin bu güne kadar açıklanmaması beraberin de şaibelere neden olmaktadır. Bu hassas konunun araştırılması gerekir. Hizmet adı altında yapılan gereksiz ve aşırı malzeme alımının sorgulanması, kapatılan devlet hastanesin de birçok malzemenin depolara atılması bu konuyu daha da ön plana çıkarmıştır. Yemeklerdeki lezzet ve kalite düşüşünün nedenini sorguladığımızda ilgili firma hastaneden alacaklarını alamadıkları için bu yola başvurduklarını ifade etmektedir

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]