Dünyayı saran domuz gribine çare olarak gösterilen Tamiflu’nun telif hakkına sahip firmada eski ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’nin hisselerinin bulunması spekülasyona yol açtı..

Dünya genelinde şu ana kadar 615 kişiye bulaştığı kesinleşen ve 17 kişinin ölümüne sebep olan domuz gribi yayılmaya devam ediyor. Hastalığa sebep olan H1N1A virüsüne karşı etkili olduğu belirtilen Tamiflu adlı ilaç ise pek çok ülke tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesiyle, tıpkı kuş gribi ve SARS salgınları sırasında olduğu gibi, büyük miktarda stoklanıyor. İlacı keşfeden ve daha sonra haklarını İsviçreli Roche firmasına satan Amerikan Gilead firması ise satılan her ilaçtan telif ücreti alıyor.

YÖNETİCİLİĞİNİ YAPTI
Ancak Bush dönemindeki ABD eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in geçmişte Gilead’ın yönetim kurulu başkanlığını yapmış olması ve halen şirketteki hisseleri sayesinde satışlardan büyük kar etmesi kafalarda soru işaretleri oluşturuyor.

RAKİP İLACIN ADI YOK
Kuş gribi salgını sırasında 2 milyar dolarlık satış oranı yakalayan Tamiflu sayesinde Rumsfeld’in yaklaşık 5 milyon dolar kar ettiği belirtiliyor. Domuz gribine çare olabilecek iki ilaçtan biri olan Relenza’nın adının arka planda kalması ise ‘Rumsfeld hissedarı olduğu şirketten bu krizde de cebini mi dolduruyor’ şeklinde spekülasyonlara yol açtı.

İtalya ve G.Kore’ye de sıçradı
Domuz gribi virüsü iki ülkeye daha sıçradı. İtalya’da bir kişide domuz gribi vakasına rastlandığı teyit edilirken, Güney Kore’de de bir süre önce Meksika’dan dönen bir kadında virüs tespit edildi. Amerikalı yetkililer hastalığa karşı aşı geliştirilmesinin 7 ay alabileceğini belirtti.

4 nisan 2009 Sabah

 

 

Hangi ülkede kaç vaka kesinleşti?

AA-Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 17 ülkede kesinleşmiş domuz gribi vaka sayısının 787’ye yükseldiğini duyurdu.

CENEVRE – WHO’nun internet sitesindeki son sayılara göre, hastalığa yakalananların sayısı Meksika’da 397’den 506’ya çıktı.

WHO’ya göre bu hastalıktan Meksika’da 19, ABD’de 1 kişi öldü.

Listedeki ülkeler ve vaka sayıları şöyle:

Meksika: 506
ABD: 160
Kanada: 70
İngiltere: 15
İspanya: 13
Almanya: 6
Yeni Zelanda: 4
İsrail: 3
Fransa: 2
Avusturya: 1
Hollanda: 1
İsviçre: 1
Hong Kong: 1
Danimarka: 1
Güney Kore: 1
Kosta Rika: 1
İrlanda: 1

 

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]