Polonya’da sendikacılar başbakanın meclisteki odasını işgal etti

Facebook
Twitter
WhatsApp

Polonya’da sendikacılar başbakan Donald Tusk’un parlamentodaki bürosunu işgal etti. ‘Sierpien 80’ adlı sendikaya üye 30 kişilik grup, birçok meslek grubu için önerilen ve Meclis’te kabul edilen sınırlı erken emekliliğe karşı protesto eylemi gerçekleştirdi.

Başbakana ait büroyu işgal eden eylemciler geceyi de büroda geçirdi. İşçiler halen büroda bulunuyor ve yaptıkları açıklamada taleplerinin kabul edilmemesi halinde “yılbaşına kadar burada kalabiliriz” denildi.

Eylemci sendikacılar sadece emeklilik ile ilgili konularda değil, sağlık reformlarında da hükümetin sendikaları ciddiye almadığını öne sürdüler. Eyleme diğer sendikalardan da büyük destek geldi.

Başbakan Tusk yaptığı açıklamada eylemin kendisini fazla etkilemediğini açıklasa da olaylar karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Gazetecilere yaptığı açıklamada “beni baskı altına almaya yönelik bu girişimlerinden ne yazık ki etkilenmeyeceğim” açıklamasında bulundu.

Halen Fransa’da bulunan başbakan ile eylemcilerin henüz yüz yüze gelmediği açıklandı.

Eylemci sendikacılar tarafsız bir ortamda beş bakan eşliğinde yapılması önerilen görüşme talebini ise geri çevirdi. Sendikacılar bizzat başbakan Tusk’un görüşmeye gelmesini talep ediyor.

Eylem ülkede büyük yankı yaratırken Nobel barış ödülü sahibi eski devlet başkanı ve dayanışma hareketinin lideri Lech Walesa yaptığı açıklamada protestocuların zor kullanılarak başbakanlık bürosundan çıkartılması gerektiğini açıkladı ve “ben olsam güç kullanarak bu durumu çözerdim” şeklinde konuştu.

Walesa’nın açıklaması büyük şaşkınlık yarattı. Kendiside eski bir sendikacı olan Walesa’nın işçi karşıtı söylemi yadırgandı.

Sağcı hükümetin uygulamaya koyduğu reformlarla 750 bin kişi erken emeklilik haklarını kaybediyor. Yeni emeklilik yasası Tusk’un Halk Partisi (PO) ile diğer koalisyon partilerinin desteği ile geçen hafta parlamentoda kabul edilmişti. Yeni yasaya göre 1 milyon çalışan erken emeklilik hakkına kaybediyor. Bunların içinde öğretmenler, maden ve demir yolları çalışanları da var.

Devlet başkanı Lech Kaczynski işçilere destek çıktı. Yasayı önüne gelmesi durumunda veto edeceğini açıkladı.

17 Kasım 2008 Birgün

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]