SSGSS geri çekilene kadar mücadele

Facebook
Twitter
WhatsApp

Emekçiler, SSGSS Yasa Tasarısı’nın yeniden görüşülmesini değil tamamen geri çekilmesini istiyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için ülke genelinde sokaklara çıkan emekçiler, hükümete geri adım attırdı. Eylemin yapıldığı önceki gün öğle saatlerinde emekçileri tehdit eden Başbakan ve bakanlar, akşam saatlerinde yasanın yeniden görüşülerek düzenlemeler yapılmasını kararlaştırdı.

Gazetemize kararı değerlendiren konfederasyon başkanları, yapılan eylemlerin etkili olduğunu ifade ettiler.
KESK Genel Başkan İsmail Hakkı Tombul kararı, “Aslında hükümetin SSGSS’yi yeniden görüşmek istemesi Türkiye’de emekçilerin birlikte mücadele ettiğinde neleri kazanacağının da önemli bir göstergesi” diye yorumladı. Mevcut tasarı üzerinde bir tartışmayı yanlış bulduklarını belirten Tombul, tasarının tamamen geri çekilmesini ve emekçilerin sosyal güvenlik hakkının güvence altına alınmasını istediklerini söyledi.
Tombul, “Herkese sağlık güvenli gelecek hakkının teminat altına alınana kadar mücadeleye devam etme sorumluluğumuz var” diye konuştu.

Makyaj değil değişiklik

“Ortaya konulan bir mücadele, bir tepki var. Bu tepkinin toplumla buluşması var. Bütün halk bu yasaya karşı ayaklandı, isyan etti. Bunu sağduyulu hiçbir iktidar reddedemez. Sağduyulu davranılırsa çözüleceğine inanıyorum” diyen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise bu yasanın temel bakışının sağlığın paralı hala getirilmesi, emeklilik maaşlarının düşürülmesi ve emekli olma hakkının ortadan kaldırılması olduğunu, itiraz noktaları olan bu maddelerin düzenlenmesi için diyaloga hazır olduklarını kaydetti.
Çelebi konuşmasını şöyle sürdürdü, “IMF’nin DB’nin öngördüğü düzenlemelerden bir geri dönüş olmayacaksa, sadece makyaj değişiklikleri bu sorunu çözmez. İşçilerin talebi kendileri için hak kaybı doğurmamasıdır. EP’in karşı duruş noktalarından geri adım atmamasıdır.”

‘Hükümet uyarımızı gördü’

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise hükümetin aldığı kararı isabetli bir karar olarak değerlendirdi. Bu yasanın işçiyi, memuru, emekliyi ilgilendirdiğini belirten Kumlu, “Bunların rahatsız olduğu bir yasanın gelecekte uygulanması da rahatsızlık vereceği için olumlu bir karar. Sonuçta hükümette gördü işçi bağırıyor, memur bağırıyor, emekli bağırıyor, halk bağırıyor. Bu eylemlerimiz uyarı eylemiydi Hükümet de uyarımızı dikkate aldı” diye konuştu.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da ortaya konulan tepkinin, Emek Platformu’nun bir bütün olarak hareket etmesinin ve yapılan eylemlerin konunun hassasiyetini ortaya koyduğunu kaydetti. Hükümetin bu konuda emekçilerin kararlığını gördüğünü belirten Akyıldız, “Şimdi sosyal tarafların yeniden bir araya gelme şansı doğmuştur. Umarım hükümet inatla ısrarını sürdürmez ve şikayet ettiğimiz maddeleri istediğimiz şekliyle düzenler. Bu karardan şimdilik memnunuz” diye konuştu. (16.03.08/EVRENSEL)

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]