Emek Platformu’nun kararı gereği emekçiler bugün SSGSS’ye karşı alanlara çıkacak, yarın ise iş bırakacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı emekçiler bugün yurt genelinde sokaklara çıkarak tasarının iptalini isteyecek. Emek Platformu’nun aldığı karar gereği sokaklara çıkacak olan emekçiler yarın da 2 saat iş bırakarak, kitlesel eylemler gerçekleştirecekler.

DİSK Yönetim Kurulu da yaptığı yazılı açıklamada, “Siyasi partilere, meslek ve kitle örgütlerine, işçilere, kamu çalışanlarına esnafa, çiftçiye sesleniyoruz; gelin hep birlikte ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğinin karartacak bu gayrivicdani saldırıyı durduralım” denildi.

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ise yaptığı yazılı açıklama, bütün İstanbulluları yapılacak olan eylemlere katılmaya çağırdı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Emek Platformu’nun aldığı kararlara ülke çapında geniş katılım sağlayacaklarını açıkladı. Dinçer, “Sendikaları ve diğer emek örgütlerini yalancılıkla suçlayan, bu şekilde kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışan Başbakan’a en iyi yanıt, işçi ve emekçiler tarafından alanlarda verilecektir” dedi.

Halka katılım çağrısı

DİSK/Tekstil Genel Başkanı Rıdvan Budak ise Adana Bossa Şube binasında yaptığı basın açıklamasında SSGSS Yasası’na tepki gösterirken, Başbakan Erdoğan’ın sendikaları hedef alan açıklamalarına tepki gösterdi.
Çalışanların kazanılmış haklarının SSGSS ile bir anda gasp edildiğini vurgulayan Budak, “Eğer bu yasa Meclis gündemine getirilirse, Türkiye’de bir genel grev dönemi başlatacağız” dedi.

Bu arada Bağımsız Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ali Çağlayan da yaptığı açıklamayla SSGSS’ye tepki gösterdi. Çağlayan “Artık bu ülkede emekçiler, ezilenler, muhalifler bu gidişe dur demeli, alanlara yığınlarca katılmalıdır. Bu iktidara hesap sorma zamanı çoktan gelmiş olup artık eylem zamanıdır” dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi yaptığı açıklamada tüm emekçileri yapılacak eylemlere katılmaya çağırdı.


SES İzmir Şubesi düzenlediği basın toplantısı ile Başbakan Erdoğan’ın sendikacıları yalancılıkla suçlamasına tepki gösterdi. Sendika binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan SES İzmir Şube Başkanı Ergün Demir, “Halk adına gücü elinde bulunduran milletvekilleri tüm bunları halka reva görürken, kendi emekli maaşlarının artırılması için ek madde koyup kamuoyuna yansıyınca korsan olduğunun söylenmesi, sağlık hizmetini ve ilaçlarını bedava alabilmek için madde ekleyip ‘gazi’ oldukları yalan mı?” diye sordu.

BASK Genel Başkanı Resul Akay da Erdoğan’dan sendikacıları hedef alan açıklamalarını geri almasını istedi. Basın toplantısı düzenleyen Resul Akay, “Çocuklarımızın, geleceğimizin, IMF istedi diye feda edilmesine sessiz kalmayacağız” dedi.


Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci de yaptığı açıklama ile Başbakan’a tepki gösterdi. Ekinci “Bizlere hakaret eden Erdoğan’a şunu söylemek zorundayız: ‘Ya hiçbir şeyden haberiniz yok, ya da halkın gözüne baka baka siz yalan söylüyorsunuz.”

Emek Platformu Başkanlar Kurulu, aldığı karar doğrultusunda bugün saat 11.00’de Türk-İş Genel Merkezi’nde basın açıklaması yapacak. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun yapacağı açıklamaya, EP’i oluşturan örgütlerin başkan ve yöneticileri ile Ankara Şubeler Platformu üyeleri, işyeri temsilcileri de katılacak.


Tüm illerde yapılacak kitlesel Ankara’daki kitlesel açıklama ise bugün saat 18.00’de Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilecek. İşçi ve memurların mesai çıkışına denk getirerek, kitlesel olmasını amaçladıklarını belirten Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Petrol-İş Ankara Şubesi Başkanı Mustafa Özgen, bu eylemde tasarıya karşı yapılacak iki saatlik iş bırakma çağrısını da yapacaklarını söyledi.

İllerdeki eylemler
İstanbul
Perşembe: Saat 12,00’da Tünel’de toplanılıp Taksim Meydanı’na yürüyüş yapılarak, burada basın açıklaması yapılacak.
Cuma: Cerrappaşa Tıp Fakültesi’nde 11.30’da toplanılıp Saraçhane Parkı’na yürünecek.
İzmir
Perşembe: Konak Kemeraltı girişinde toplanacak olan EP bileşenleri saat 11.30’da basın açıklaması yapacak. Ardından da halka bildiri dağıtılacak.
Cuma: Saat 11.00’de Basmane Fuar Kapısı önünde toplanılıp Konak’a yürünerek burada kitlesel basın açıklaması yapılacak.
Kocaeli
Perşembe: İşçi ve emekçiler saat 12.30’da İnsan Hakları Parkı’nda açıklama yapacak.
Cuma: 17.30’da Merkez Bankası önünden İnsan hakları Parkı’na yürünecek.
Adana
Perşembe: Türk-İş 4. Bölge önünde saat 12.00’de toplanacak olan emekçiler İnönü Parkı’na yürüyecek. Burada basın açıklaması yapılacak.
Cuma: İşyerlerinde iş bırakma kararı uygulanacak.
Lüleburgaz
Perşembe: Kongre Meydanı’nda saat 17.15’te geniş katılımlı basın açıklaması yapılacak.
Cuma: İşyerlerinde iki saatlik iş bırakma kararı uygulanacak.
Malatya
Perşembe: EP bileşenleri saat 12.30’da TEKEL önünden Soykan Parkı’na yürüyüş yapacak.
Cuma: İş bırakma kararı işyerlerinde uygulanacak.
Bolu
Perşembe: Emek ve Demokrasi Platformu saat 17.00’de Kardelen Meydanı’nda basın açıklaması yapacak.

Patronlar rahatsız oldu
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) yaptığı açıklamada Emek Platformu’nun aldığı iş bırakma kararından duyduğu rahatsızlığı ifade etti. TİSK tarafından yapılan açıklamada, tasarıya karşı yapılan eylemin üretimi durdurma ve engelleme niteliği taşıması nedeni ile ‘kanunsuz grev’ olduğu iddia edilen açıklamada TİSK’in işçilerin haklarına her zaman saygılı olduğu savunularak: “Ancak ‘kanunsuz genel grev şartlarında’ suskun kalmamız beklenemez” denildi. Hükümeti Ekonomik Sosyal Konsey’i toplamaya çağıran TİSK açıklamasında, “İşçi ve memur konfederasyonlarını da kanunsuz eylemlere başvurmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Çelik Başbakan’ı savundu
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, sendikaları hedef alan açıklamalarını sürdürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerinin bütünlük içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini ileri süren Çelik, “Yasayı okumamışsanız, yasa konusunda sağlıklı bilgi sahibi değilseniz, elinize kalemi alıp rasgele hesaplar yapıyorsanız, milleti ve kamuoyunu bu kadar önemli bir yasayla ilgili yanlış bilgilendirme cüretini gösteriyorsanız, bu yalancılıktır” dedi.
 SSGSS geri çekilene kadar mücadele sürecek

SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli:
İşçilerin kendi sendikalarına rağmen eylem yapmaya başlamaları bu kararların alınmasında etkili oldu. Yasal düzenlemelerdeki hak kayıpları o kadar çok ki bu konuda hiç tavır göstermemek kendi iplerini çekmek anlamına gelecekti. Eylemlerin ardından sonuçların iyi değerlendirilip tasarı geri çekilmezse daha etkili eylemler yapılmadır. Tabandaki işçiler hangi sendikalara bağlı olursa olsun ortak mücadelenin örgütlenmesinde önemli bir rol oynadı. Bu eylemlerin ardından sonuçlara bakarak, bu yasanın tümden geri çekilmesi ve sağlık ve sosyal güvenlik hakkının güvenceye alınması konusunda sendikalar bir talepte bulunmalıdır. İlk adım yasanın geri çekilmesi, arkasından da bu hakları koruyacak yasal düzenlemenin yapılmasıdır.

Genel-İş 3 No’lu Şube Başkanı
Veysel Demir:
Şu an hem imza standlarında hem de örgütlü olduğumuz işyerlerinde çalışmalarımız devam ediyor. Biz bölge olarak her türlü eyleme hazırız. Sadece iki saat değil tam gün olmasını isterdik. Konfederasyonumuzun yayınladığı genelgeyi aynen uygulayacağız ve eyleme en iyi şekilde katılacağız. Herkesin bu eyleme destek vermesini bekliyoruz. Bu alevin daha da büyümesini sağlamalıyız.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Mehmet Salih Aydın:
Petrol-İş olarak hem genel merkez hem Aliağa Şubesi EP’in bir araya gelerek böyle kararlar alması için çaba sarf ediyorduk nihayet sonuçlandı. Alınan bu kararlar yeterli değil, ama başlangıç için olumlu. Bu kararları hayata geçireceğiz. Bundan sonraki süreçte EP’in daha radikal kararlar alması için üzerimize düşeni yapacağız. Bu kararları tam anlamıyla uygulamak daha iyi kararlar alınması için EP bileşenlerine bir mesaj olacaktır.

Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç:
SSGSS tüm işçilerin ve halkın geleceğini yok eden, kazanılmış haklarını yok eden bir yasa. Sendika olarak bugüne kadar yasanın geri çekilmesi için yapılan her şeyin içinde yer aldık. EP’in aldığı bu karar önemli ve tersane işçilerinin katılması için cuma gününe kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ancak bu karar yasa geri çekilene kadar devam etmeli. Gerekirse genel grev kararı alınmalı.

Tersane İşçileri Komitesi ve Baret Gazetesi Sözcüsü Ali Doğan
EP’in uzun sürenin ardından böyle bir yasaya karşı bir araya gelmesi olumlu. Şimdi yukarıda sağlanan bu birlikteliğin tabanda da sağlanmasını başarmak. Bu birliktelikte olmayan ancak yasanın etkilediği kesimleri de buraya çekmek için çalışmalar yapılmalı. Örgütsüz işçilerin olduğu alanlarda da eyleme katılım çağrıları yapılmalı. Biz tersane işçilerinin eyleme katılması için hem Baret olarak hem de sendikamız Limter-İş ile birlikte çalışmalar yapacağız. İşyeri toplantıları yapacağız. Yasa geri çekilmediği takdirde eylemlerin devam edeceği kararlılığı gösterilmeli. 13 Mart 08 Evrensel

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]