Bugün burada uzun zamandan beridir planladığımız ama çeşitli sebeplerle yapamadığımız ve nihayetinde bugüne kalan basın açıklamamızı siz değerli katılımcıların desteği ile kamuoyuna duyuruyoruz.

Temeli atılan günden açılan güne kadar gözlerimiz yeni hastanenin üzerindeydi. Sürekli incelemeler yaptık gözlemledik oluşabilecek temel sıkıntıları ve beklenen tehlikeyi dile getirdik ama maalesef adımız yaramaz çocuk olarak lanse edildi. Siirt devlet hastanesi tesislerinde sağlık devlethastanesisorunlarına çare arayan halkımız şunu iyi bilmeli ki daha iyi ve erişebilir hizmet açısından elimizden gelenin fazlasını yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Hiçbir güç hiçbir kuvvet ve ilahi güç dışında hiçbir kudret bizi mücadelemizden vazgeçiremeyecek. Yeni açılan Siirt Devlet Hastanesi’nin sorunlarını aslında saymakla bitiremeyeceğimizi sizlerle paylaşmak isteriz. Fakat halkımızın bunları daha iyi anlayabilmesi için siz değerli katılımcıların nezdinde ana başlıklar halinde tek tek sıralayacağız. Bu başlıklar incelendiğinde telafisi mümkün olmayan sonuçların hortlamasının an meselesi olduğu görülecektir.

1-      Bina yeni yapılmasına rağmen daha 4 ayını bile tamamlamadan dökülmeye başlandı. Bir çok birimde kırılmalar dökülmeler yaşanmaya başladı.

2-      8 kattan yapılmış kliniklere ulaşırken asansörler tam anlamıyla yapılmadığı için saatlerce hastalarımız zemin katta beklemek durumundalar.

3-      Su tesisatı her gün yeni bir sorun çıkarmakta ve kalitesiz malzeme kullanıldığından borularda patlamalar yaşanmakta.

4-      Tavanda yağışlı havalarda oluşabilecek birikmeyi önleme amaçlı giderlerin düzgün düzeyli ve yeterli yapılmadığından başta ameliyathane ve yoğun bakımlar olmak üzere bir çok yerde damlama olmuş ve bu damlamalar sonucu rutubet oluşmuş durumda.

5-      Personel ödemeleri düzensiz yapılmakta ve özellikle döner sermaye her geçen gün biraz daha erimekte olup şeffaf bir dağılım olmamakla beraber hastane çalışanlarının en büyük gelir kaynağı olan döner sermayenin nasıl dağıtıldığı nereye aktarım yapıldığı konusunda bir netlik bulunmamakta.

6-      Kantin ihalesinde alınan paranın nereye gittiği meçhul durumda.

7-      Az sayıda personel ile daha çok hasta mantığı tamamen ticarethane mantığı gütmekte ve hastalara zarar vermenin dışında bir uygulama olmadığı açıkça ortadadır.

8-      Hastanede bir çok sorun olmasına rağmen genel sekreterliğin hemşirelerin yaka kartlarını takip etmesi Siirt’in en büyük sağlık tesislerinden biri olan Siirt devlet hastanesinin nasıl bir mantıkla yönetildiğinin en büyük göstergesidir.

9-      Havalandırma merkezi ile beraber ısıtma sistemi çalışmamakta bu nedenden dolayı müdahale odalarında sağlıklı müdahaleler yapılmadığı açıkça ortadadır. Bu durumun her türlü bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkardığını söylemekte yarar görmekteyiz.

10-   Eski hastaneden bir iğne bile götürmeyeceğiz diyen zihniyet bizi eski hastaneyi arar duruma getirmiştir. Sırf siyasi otorite bunu istedi diye hastane tam anlamıyla denetlenmeden hazır olup olmadığı görülmeden Başta sendikamız SES olmak üzere hiçbir sivil toplum kuruluşunun uyarıları dikkate alınmadan Siirt halkı bir canlı bomba halinde olan Siirt devlet hastanesine mahkum bırakılmıştır.

11-   Yeni olmasına rağmen 4 çamaşır makinesinden 2 tanesinin bozuk olduğu tespit edilmiştir.

Şimdi söyleyeceğimiz madde ise aklın ve mantığın kabul edemeyeceği , izahı ve savunması olamayacak türden bir durumdur. Hastanemizin Radyoloji biriminde Radyasyon yayılmasını engelleyecek olan kurşun kaplamanın yapılmadığı yaklaşık olarak 4 aydır Radyoloji katında çok ciddi anlamda bir radyasyon yayılması olduğu saptanmıştır. Kurşunlanma olayının yeni yapıldığı belirlenmiş ve bu durum tarafımızdan fotoğraflanmış ve gerekli suç duyuruları yapılmak için arşivlenmiştir. Şimdi bu can alıcı durumun nelere sebep olduğu hasta ve çalışanlarda nasıl bir durum yarattığını sizlerle paylaşacağız.

Eylül ortalarında faaliyete geçen Siirt devlet hastanesi’ne Türkiye atom enerjisi kurumu 21 kasım 2014 günü denetimde bulunmuş 21 kasım 2014 tarihine kadar lisansı olmadığı halde radyoloji ünitesinin tüm birimleri illegal bir biçimde çalıştırılmıştır. Bu iki aylık süre zarfında radyasyon riski olan bu birimlerde yapılan ölçümler sonucunda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun standart verilerine uygun olmadığı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun mühendislerince raporlar halinde belirlenmiştir.

Bu durum idari sorumsuzluk neticesinde teknisyen arkadaşlarımızdan birinde tiroit bezinde işlev bozukluğu oluşturmuş diğer tüm arkadaşlarımızın dozimetlerinde yüksek dozda radyasyon aldıkları ortaya çıkmıştır. Bu durum sadece Siirt devlet hastanesi için değil başta Eruh devlet hastanesi olmak üzere diğer ilçe hastanelerimizde de yaşanan bir durumdur.

Yandaş sendika ile kol kola girmiş bir yönetimin masalarının çekmecelerinde hastane sorunlarının düzeltilmesine ilişkin notlar olması gerekirken baskı zorlama ve vaatlerle önümüzdeki dönem yönetici olma uğruna yandaş sendikaya üye toplama dışında bir iş yapmamaktadırlar. Bu idamız da boş yere yapılmadı 3 idarecinin masasında yandaş sendika olan sağlık sen e ait üye formları görülmüş ve fotoğrafları çekilmiştir.

Ayrıca yandaş sendika yönetim üzerinde ki etkisini kullanarak personel ve özlük işleri gibi çok önemli bir birime kendi yöneticilerini yerleştirerek üye formlarını işe başlama formu gibi doldurtup bu şekilde kendilerine yakışır cinsten üye toplamaktadırlar.

Buradan sizlerin aracılığı ile başta Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ve Barolar Birliği olmak üzere Siirt ilinde bulunan tüm sivil toplum kuruluşlarını göreve çağırıyoruz. Gelin bu oyuna bir son verelim.

Biz bugün burada bu sorunları açıklamakla yetinmeyeceğimizi aslında bugünün yani 27 kasım 2014 tarihinin hesap sorma bakımından bir milat olduğunu buradan adalet sarayına gidip suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

 

 

SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI      

SİİRT ŞUBESİ

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]