13 Ekim Pazartesi akşamı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 29 Mayıs ek hizmet binasında tüyleri diken diken eden bir olay yaşandı. Alt solunum yolları enfeksiyonu tanısıyla 13 Ekim Pazartesi günü hastaneye yatırılan 4.5 yaşındaki erkek çocuğa annesi refakat cocuktacizederken görevli sağlık çalışanına anne; eve gitmesi gerektiğini, amcasının bu süre içinde refakat edebilir mi diye sorması üzerine görevli sağlık çalışanı tamam edebilir diyor. Bir süre sonra görevli sağlık çalışanları amcası diye tanıttığı kişinin çocuğa tecavüz ederken suçüstü yakalıyorlar ve polise teslim ediliyor.

            Bu olayın yaşanmasında görevli sağlık çalışanlarının ve hastanenin bir imhalı olmadığı görülmekte ise de önerimiz kadın doğum, çocuk gibi birimlerde  ziyaretçi alımı kartla yapılması ve tüm ziyaretçilerin  kayıt altına alınması gerektiğidir. Çünkü refakatçi anne zanlıyı amcası olarak tanıtmaktadır görevlinin kimlik sorma gibi bir yetkisi yoktur tamamıyla anneye güvenden kaynaklı refakatçi kalması kabul edilmiştir.

            Biz sendika olarak bu olayda yaşanan çocuk istismarının geldiği boyutları paylaşmak ve toplum içinde yaşanan bu istismarların tesadüfen ortaya çıkmasına dikkat çekmektir. 2005 yılında önce, var olan Sağlık Ocaklarının rutin olarak yaptıkları gebe ve çocuk izlem raporları o bölgede yaşanan olumsuzlukları ortaya çıkartmakta idi. Çocuklara yapılan şiddet, istismar, vb. olaylar yapılan muayene ve kontrollerde ortaya çıkarılmakta buna dönük önlemler alınmaktaydı. Aile Hekimliği uygulamasında bunlar ne yazık ki performans getirmediği için ya kağıt üzerinde kalmakta yada hiç yapılmamaktadır.

            Değerli basın emekçileri bu olayda da istismarın daha önceden başladığı ve hastanede de devam ettiği görülmektedir. Ne yazık ki iktidar çıkardığı yasalarla bunları cesaretlendirmekte cezalar verilirken çocukların ruh sağlıklarının bozulmadığı yönündeki tespitlerle en alttan cezalar verilmektedir. Bu gibi olaylar toplumda infial yaratmasın diye ya aile içinde çözülmekte yada kapatılmak istenmektedir. Çoğun yaşadığı travmayı hiç kimse düşünmemektedir.

            Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun adı Aile ve Sosyal Politikalar müdürlüğüne dönüştürüldü. Yıpratılan kuruma yeni bir isim verilerek düzeltileceğini düşünüyorlar. Buralardaki çocuklara ne oldu yada neler oluyor. İşte toplumun eksik ve kusurları olarak görüne yardıma muhtaç bireyleri toplum içinde eritilerek göz önünde olmaları istenmiyor. Yeni yasal düzenlemelerle şefkat evleri, koruyucu aile vb. gibi oluşumlar bu çocukları istedikleri gibi biçimlendirmektedirler. Tarikatların eline düşen bu sistemde Osmanlıdaki gibi devşirme nesiller yetiştiriliyor. Hiçbir denetimin olmadığı, toplumunda görmek istemediği bu çocuklar ne yazık ki her türlü istismara açık birilerinin insafına terk ediliyor.

            Devletin sağlık ve sosyal hizmetler alanını terk etmesi önümüzdeki dönemde onarılamayacak yaralar açacaktır. Kürek çekmeyi bırakıp dümene geçen iktidar sadece önünü görmekte aşağılar da ne olup bitiyor kafasını çevirip bakmıyor.

            Aile içi şiddetin, çocuk istismarların, çocuk gelinlerin, kadın cinayetlerinin kat kat arttığı tespitlere rağmen hükümet önlem almamaktadır.

            Biz buradan hükümeti uyarıyoruz bu gidişata dur demek için önlem alın denetimleri sıklaştırın bütçeden sağlığa ve sosyal hizmetlere daha fazla pay ayırın sendikalarla, meslek örgütleriyle ortak çalışın. Ayrıca Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi 29 Mayıs ek hizmet binasında yaşanan olayın takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz.

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube

İLETİŞİM: SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Çankaya, Kızılay, Necatibey Cad. No:82 D: 4, 06420 Ankara Telefon: (0312) 232 61 22 e-Posta: [email protected]